КултураСмолян

Аплодисменти за „Рибарски свади“ на Родопския драматичен театър!

Бурни аплодисменти поднесе смолянската публика на премиерния комедиен спектакъл „Рибарски свади“ тази вечер. С произведението на италианския драматург Карло Голдони Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ отпразнува 65-годишния си рожден ден.

Произведението е подбрано специално за празника на театъра – да се забавлява както публиката, така и актьорите.

Пиесата е заредена с много енергия и ентусиазъм, с много страст.  Актьорската игра е динамична, жизнена, увлекателна. Артистите са забавни, горят в ролите си. Изтръгват напълно зрителя от другия му живот и го увличат в техните „рибарски свади“.

Всъщност, действието в пиесата се развива през 18 век в Кьоджа – малко градче на 30-40 мили от Венеция. Основното препитание на неговите жители е риболовът. Единствената цел на момите е да се задомят, но и всички останали жени се завихрят в тези интриги. В началото на лятото мъжете излизат в открито море и се връщат след няколко месеца. През това време жените запълват скучното си ежедневие с плетене на малко мрежи и много интриги. Когато мъжете се връщат от риболов, ги намират жестоко скарани, разделени на лагери, разделили са даже и ергените, които трябва да се върнат от риболов, без те да знаят какво са им начертали като съдба. Атракцията на спектакъла е класическият похват в комедията – женските роли се изпълняват от мъже, а мъжките – от жени.

2И как да не се забавляваш, когато директорът на театъра Румен Бечев ти се появява в жълто-оранжева рокля, която подръпва отвреме-навреме, но говори с мъжки глас и понабийва мъжа си. Когато Весела Бабаджанкова ти се изправи в ролята на съдия – „строг, но справедлив“, малко корумпиран, сговорчив, пощипващ „съдебната приставка“. Когато Искра Йосифова ти се представя като сладко фъфлещ дебеланко рибар с една съпруга (Румен Бечев) и една бълдъза за женене, на която той харизва 100 дуката за зестра. Когато Десислава Минчева ти се появява като най-атрактивен градски ерген, който се сбива още на пристанището заради жена, а в съда лъже като хамалин, че първо са го колили с две саби, а после го заплашвали и обиждали.

Аплодисменти и за младото попълнение на театъра – Бориса Сарафова,  Илия Виделинов и Никола Орешков. Младежите носят много заряд и ги чака блестящо бъдеще в театъра.

Практически на смолянската сцена тази вечер играха две поколения, но не съседни. Може би е жалко, че има едно пропуснато в средата, а може би не е, защото осъзнаваш това не по време на представлението, а след него.

1Утре вечер (вторник, 19 часа) представлението „Рибарски свади“ на режисьора Петър Тодоров ще се повтори за тези, които не са успели да му се насладят на премиерата.  В тази пиеса на нашия театър има огромен потенциал. А актьорите могат да полетят към звездни висини. Публиката с нейните аплодисменти ще ги окрили.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!