Безплатен скрининг за катаракта и глаукома в Смолян

Информационна беседа за катаракта и глаукома ще се проведе в Смолян на 19 октомври  – сряда, от 19 ч. в заседателната зала на Общинския съвет. Това са двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население. Беседата ще изнесат: д-р Галя Драгнева – началник на Очно отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, и д-р Петър Янев – офталмолог в Очно отделение.

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Скринингът ще се извършва в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, след задължително предварително записване на единния номер на кампанията – 070010126. Задължително условие за участниците в скрининга е да са присъствали на информационната беседа.

Подобна беседа и скрининг се провеждат в Смолян за втори път. През ноември миналата година, отново с любезното съдействие на директора на МБАЛ Смолян и началника на Очно отделение д-р Галя Драгнева, беседата се проведе в заседателната зала на болницата. Повече от 100 души минаха през безплатния скрининг, като при половината от тях бяха новодиагностицирани двете заболявания – катаракта и глаукома.

Facebook Comments