КримиРегиона

Бъдете бдителни: Измамници с лекота крадат фирми и продават имотите им

2

Схема за кражба на фирми и продажба на имотите им се оказва твърде лесна в България, сочат потърпевши българи и чужденци.  „Чудото“ може да стане дори само за три дни. Собствениците на фирми обаче с определени усилия могат да се предпазят. По-тежкият вариант е да проверяват през 3-4 дни дали има промяна във фирмената им партида, по-лекия – да се абонират в Търговския регистър за SMS-известяване.

Ето например как двама братя британци са се разделили с имот от 6085 кв. метра в Стойките.

3

Техният адвокат прави случайна справка на 18.01.2015 г. в Търговския регистър (ТР) към Агенция по вписвания и установява, че 45-годишния Хардийп и 51-годишния Калбир Гакхал са заличени като собственици с по 50% от капитала на фирмата им „Варна инвестмънтс“ ООД и като управители на дружеството. Промяната в ТР е станала на 25.11.2014 г. със заявление от украинеца Игор Березний. Без присъствието на нито един от двамата братя Гакхал украинецът е „приет“ за нов съдружник и е увеличен капиталът на дружеството с най-голям дял – 9000 лв., чрез фалшифициран протокол на Общото събрание от дата 01.11.2014 г.

Докато Хардийп и Калбир са в родината си подписите им са сканирани от друг документ, изрязани и залепени под новите. По-късно братята са заличени и като управители на своето дружество. Вместо тях е „назначен“  единствен управител – Игор Березний. Сменен е адресът на дружеството.

Интересен детайл, който би трябвало да помогне на чужденците пред нашите власти, е, че на 20 юни 2014 г. паспортът на Калбир е бил подменен с нов поради изтичане на срока му, но и в документите след тази дата са попълнени данните от предишния му документ за самоличност.

Скоро след промяната „новият“ управител извършва разпоредителни сделки с имоти, собственост на дружеството – продава имоти в Каварна, къща във Варна и 6 декара имот в Стойките на наскоро регистрираната в България фирма „Вика инвест“ – еднолична собственост на украинката Виктория Перекос. Цената на сделката е 10 000 лева – под данъчната стойност на имота – 12 367,70 лв.

След като адвокатът им Йордан Симеонов узнава за промените, веднага сезира британците и те го упълномощават да предприеме действия, за да спаси дружеството.

За имота в Стойките адв. Симеонов подава молба, с която иска от Смолянския окръжен съд да издаде обезпечителна мярка на бъдещия иск на двамата братя, за да осуети продажбата. И съдът излиза с решение в тяхна полза през януари 2015 г. като признава аргументите, че е направен опит за измама. Сделката обаче въпреки това се осъществява, видно от Решение на Смолянския районен съд, взето на 26 октомври 2015 г. От съда в това дело потърпевшите са поискали да обяви нищожността на сделката с имота в Стойките, но съдът не е признал доказателствата, дадени от защитата на британците. И сделката не е обявена за нищожна.4

Пред „Пламък.бг“ адв. Симеонов заяви, че единственият начин човек да се предпази от такъв род измама е чрез SMS-известяване за някакви промени в Търговския регистър. Проблемът е, ако пред ТР се впишат за контакт телефонни номера извън страната. Тогава с това трябва да бъде ангажиран техен представител в България.

Проблемът е, че има и едно неотдавнашно решение на Върховния съд, което на практика узаконява всички измами – то казва, че управителят може, без Общо събрание, без знанието на съдружниците, да започне да продава имуществото на фирмата.

Адв. Симеонов счита, че Игор Березний няма да бъде открит, макар че е обявен за общодържавно издирване, защото те го търсят в България, а той си е в Украйна. По думите му нотариусът до известна степен не може да бъде упрекван, защото е изповядал сделката с актуалния управител, но той е направил друго – изповядал е сделка за 10 000 лева, при положение че сумата е под данъчната оценка и сделката не би трябвало да бъде изповядана.

Той е категоричен, че този случай на измама има смисъл да бъде оповестен не само за да се предупредят собствениците на фирми да бъдат по-бдителни,  да не станат жертва на измама, а също и защото новите собственици на имота може да се опитат да го препродадат и следващите купувачи, дори да са добросъвестни, ще бъдат въвлечени в серия съдебни дела.

„Трябва всеки да следи фирмите си. По БиТиВи тези от Търговския регистър казаха, че от над 750 000 фирми у нас едва около 10 000 са абонирани за безплатно SMS-известяване. Това е изключително малък процент. Начинът, по който нашата измама е реализирана, е изключително изпипана и е много трудно после да се намери после решение, защото който стане управител – разпродава. Той е чужд гражданин и изчезва, не се появява, и сагата става дълга и широка“, коментира адвокатът на британците.

Той обясни, че в ТР не гледат подписите дали са автентични, не ги сверяват. Документите могат да бъдат подавани он-лайн чрез електронен подпис. Там се подават сканирани документи. Реално в Търговския регистър оригинални документи няма, а само сканирани. Измамата така е започнала – адвокат с електронен подпис подава документите. От Търговския регистър казват: „Да, всичко е наред“ и вписват новите обстоятелства.

„Хубаво е да се направи едно предупреждение към всички, които имат фирми в Смолян, да си активират SMS-уведомяването за някакви промени по партидите на фирмата или съответно ако имат адвокат, той да се абонира и да следи, за да може да всеки да си пази бизнеса. В противен случай се стига до огромни дела, огромни разходи. Дотук са направени хиляди левове разходи за дела, и то разходи, които няма да им се върнат никога“, казва Симеонов.

Той предупреждава, че измамниците от имотната мафия не спят. Следят къде има чужденци, кой е в България, кой има нещо за продаване.

Според него най-неадекватно е поведението на Специализираната прокуратура и ДАНС, защото до от там отказали да започнат разследване с аргумент, че такъв тип дело е подсъдно на районния съд. „Аз съм убеден, че не може украинецът да дойде и да направи такава измама сам. Даже цялата схема си е с нашите измамници в България, но никакво разследване не е извършено по отношение на това какви са те, кой и как е действал в България. И ДАНС, и Специализираната прокуратура отговарят, че това е по компетентност на Районна прокуратура. Ама как ще е компетентна Районна прокуратура – тук има намесени чужди граждани като подставени лица и българи, които правят измамата“, е убеден адвокатът.

„Добре е да бъдат предупредени и собствениците на фирми във вашия район, защото около Смолян заради Пампорово има много българи и чужденци, собственици на имоти и хотели, всеки може да бъде потърпевш“, казва защитникът на британците.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!