КултураСмолян

Деца катериха стената над Смолян в памет на Христо Христов

Над 50 деца се катериха изкуствената стена над Смолян в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 12 години изкачи Еверест и остана под върха завинаги.

„Все повече деца и млади хора всяка година по това време идват, за да почетем Христо и да възпитаваме на спорт и природосъобразен начин на живот. Надявам се, че Христо гледа някъде отгоре и се радва, че продължават нещата, започнати от него. Вечна му памет !“, каза при откриването зам.-кметът Марин Захариев.

Състезанието по спортно катерене започна с изпълнение на гайда от Стамен Гърбелов. Близки и приятели на Христо сведоха глави в негова памет. Облачното и студено време не изплаши катерачите, включиха се дори 5-годишни малчугани. Състезанието премина с много емоции, а най-добрите бяха отличени и получиха награди.

За поредна година турнирът беше организиран от община Смолян, местният клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Сдружение „Свободно европейско общество.

Христо Христов  направи безкислородно изкачване на Еверест на 20 май 2004 г. и на слизане остана завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят, извървян до него”.

 

БЯЛА ПЕЛЕНА

на сина ми Христо Христов

(Ганчо Керечев)

 

Още ли те няма, сине, още ли?

Още ли катериш Еверест?

Чакаме те като звезден гостенин…

Като тъжен ангел и светец.

 

Идвай, че животът ми е черен.

Въздухът и тука оредя.

Все едно къде ще ме намериш,

жив, или потънал във пръстта.

 

Иска ми се да се върнеш вече.

Синята планета те зове.

Бяла скръб навсякъде потече

и не може нищо да я спре.

 

И се мятам в тежка изнемога,

бяла пелена над теб виси.

Мисля си, да вярвам ли на Бога,

че си новият апостол ти…

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!