Започна европейската нощ на музея в РИМ „Стою Шишков“

За девети пореден път Регионален исторически музей (РИМ) „Стою Шишков” – Смолян, се включва в 12-то издание на европейската инициатива „Нощ в музея”, което тази година се провежда на 21 май (събота) 2016 г.

Гражданите и гостите на града могат да видят разнообразна програма, организирана от музейната колегия.

Тя започва в 18.00 ч. с връчване на почетни грамоти на дарителите на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян.

Общият брой на дарителите за периода май 2015 – май 2016 г. е 15. Това са: Община Смолян – за принос във въвеждане на мобилни информационни технологии в управлението на музейните дейности. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „Стою Шишков“ получават дарителски грамоти смолянчаните: д-р Тодор Пелтеков и Анастас Марински, дарили носията и лични вещи на известния родопски гайдар Атанас Иванов (по-известен като бай Тасо); г-жа Дора Иванова – дъщерята на известния родопски гайдар Атанас Иванов, която предаде на съхранение в музейните фондове неговата богатата колекция от грамоти, дипломи, отличия и награди от регионални и национални фестивали, събирани в продължение на десетилетия от семейството му.

Дарители, които в продължение на години даряват и през миналата 2015, която беше юбилейна за музея, те бяха отличени с грамота “заслужил дарител“ – това са: г-н Дечо Камишев, родственик на известния родоповед Стою Шишков и автор на книгата „Шишковият род от Устово“; Атанас Янков от Чепеларе, дарил исторически документи; г-н Марин Мръвков- дарил ценни етнографски тъкани; доц. Елена Меракова, дарила божигробска реликва (сувенир); г-жа Катерина Нинова, дарила  историческа карта, и г-н Тодор Николов,  дарил богослужебни книги.

За първи път през изтеклия период РИМ „Стою Шишков“ получи дарения от родолюбиви граждани и от други градове на България. Сред тях най-значимо е дарението-графика „Орфей“ на известния великотърновски художник Христо Панев. Той е член на Международната академия за изкуство „Нова ера“ под егидата на ЮНЕСКО, един от утвърдените имена на българската съвременна живопис и носител на престижни международни и наши награди и отличия.

Останалите дарители са : Йордан Янински от София, Стефка  Христова и Иван  Ширев от с. Дъбене, община Карлово и Атанас Ташев от с. Отец Паисиево, област Пловдив.

Имената на всички дарители ще бъдат публикувани на сайта на музея.

На всички дарители отново голям поклон и чрез вашата медиа да приканя отново, всички които искат за поколенията да се съхранят историческите свидетелства да споделят и  дарят  и с това да обогатяват фондовете на смолянския музей.

След награждаването на дарителите  последва концерт на танцово студио „The One“ – Смолян, с ръководител Златина Щонова.

След 20.00 часа посетителите могат да гледат филмите: „Цар Самуил в битка за България“, „Момчил – митове и легенди“, „Приключения и празници в Родопите“, „Екзарх  Български – Стефан I“, „Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море“, „Музикална пътека през Родопите“ и „Забравеният герой от Родопската Шипка“.

До 1 часа през нощта вратите на РИМ „Стою Шишков” ще бъдат широко отворени за безплатни посещения на постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни” и временните изложби: „Върви народе възродени“ към познание, духовно съвършенство, европейско единение“; „Първи национален преглед на музейния плакат – Смолян 2015“ (изложба на наградени и селектирани плакати на български музеи и галерии, със специалното участие на РИМ „Стою Шишков“ и музеи в побратимените на Смолян градове Кишпещ (Будапеща), Унгария; Зул, Германия и Въру, Естония) и „Горски приказки разказват Родопите“.

Златка Петрова – главен уредник в РИМ „Стою Шишков” – Смолян

Facebook Comments

Вашият коментар