КултураСмолян

Защо гайдарят Костадин Илчев бе обявен за живо човешко съкровище   

Преди дни гайдарят Костадин Илчев, или бай Диньо – както го наричат неговите възпитаници, бе обявен за живо човешко съкровище. Името му влиза в културната съкровищница на България, където се съхранява нематериалното наследство на родината ни. Това е богатството, за което не можеш да напишеш в завещание, че предаваш на следващите поколения, защото не е вещ, която те да получат.  Макар да е безценна.

4За да видят децата пример, че достоен човек може да бъде оценен приживе, че те са от малкото щастливци да комуникират ежедневно с личност – легенда,  за да знае всяко от тях, че един ден и него ще го тачат по подобен начин, ако живее и работи със сърце и чест. Момчетата, които видяха церемонията по публичното оповестяване на живото човешко съкровище Костадин Илчев, сигурно никога няма да забравят как цветята потреперваха в ръцете на техния преподавател заради вълнението, с което ги държеше. Ето защо си заслужава човек да бъде оценен и качен на пиедестал приживе – заради незабравимия блестящ пример, че нацията ни е в състояние да отличи най-доброто измежду представителите й.

3Именитият гайдар е роден през 1948 г. в махала Гращица на родопското село Стойките. От много ранна възраст започва да свири на родопска каба гайда. Научил се е на този инструмент от негови роднини, известни родопски гайдари – Ради Кечев, Дафо Трендафилов. От тях усвоява първите си уроци. Оттогава до ден днешен Костадин Илчев е между най-известните и най-популярните гайдари в Смолянския край. През школата му – Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“, в който той е работил от 1978 до своето пенсиониране, са минали хиляди деца. Независимо по какъв житейски път са поели след това, дали са станали инженери, лекари, дейци на културата или работещи в сферата на туризма, те не се разделят с инструмента през целия си живот. Впоследствие негови възпитаници са основатели на множество гайдарски формации не само в Родопите, но и в други краища на България. Освен че успява да увлече със своите умения и любов към родопския фолклор толкова много последователи, той е един от най-търсените майстори на родопска каба гайда в района.

55Заради всичко това Костадин Илчев е обявен за живо човешко съкровище. Номинацията му е вписана в два дяла на регистъра за нематериално културно наследство –  „традиционно пеене и свирене“ и „традиционни занаяти“ като майстор в изработването на родопска каба гайда.

Целият му творчески път е отдаден на децата, които обичат родопската гайда и родопската музика.

Сега, на 68 години, вече пенсионер, той не спира да работи, да раздава от своята любов към гайдите и родопския фолклор.

Днес двете организации, които го номинираха за отличията – читалище „Христо Ботев“ и Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян, организираха тържество в областния град, на което да оповестят пред родопчани за отличията на бай Диньо.

В церемонията взеха участие директорът на историческия музей Таня Марева, зам.-областният управител Адриан Петров и председателят на читалището Иван Иванов.  А най-ценните зрители бяха гайдарчетата на Костадин Илчев, които непосредствено след тържеството проведоха своята репетиция за участие в предстоящия събор на Рожен. Те се подготвят, за да открият най-родопското събитие заедно с оркестър „101 каба гайди“.

2Поздравление му бе изпратил министърът на културата Вежди Рашидов, а от министъра на образованието Меглена Кунева бай Диньо получи благодарствено писмо за изключителния му професионализъм при участието му в откриването на образователен форум в зала „Арена Армеец“. Признание за усилията, които полага  за да съхрани културното наследство на Родопите и България, получи гайдарят и от областния управител Недялко Славов.

„Да уча децата на гайда ми носи радост, настроение, дава ми живот. Душата ми се пълни като ги гледам с какъв интерес идват да изучават песните, да участват в концертната дейност на гайдарския състав“, казва бай Диньо.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!