КримиРегиона

Златоград е с най-ниска престъпност в областта

Районът на Златоград е с най-ниската престъпност на територията на областта и една от най-ниските в страната. Няма регистрирани тежки престъпления като убийства, изнудване, изнасилвания, блудства, грабежи, палежи, престъпления срещу малолетни и непълнолетни лица както от началото на годината, така и в предходните години. Това сочи доклад на Д. Беширов – представител на Районното полицейско управление в Златоград пред Общинския съвет.

Основно място заемат престъпленията против собствеността в частта им за кражбите, унищожаване и повреждане на движимо и недвижимо имущество. От началото на 2016 г. в община Златоград са извършени две кражби на вещи без постоянен надзор, една разбита входна врата на вилна сграда и са унищожени селскостопански насаждения.

По-сериозни са престъпленията, свързани с управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, без свидетелство за управление на МПС, както и наркопрестъпленията.

През 2014 г. са разкрити три престъпления, свързани с наркотици, през 2015 година – 9, от началото на тази година – 3. По всички случаи са образувани до съдебни производства и са постановени осъдителни присъди.

Анализът сочи, че извършителите са предимно в младежка възраст, които заради увлечение, лекомислие и любопитство вършат престъпления. Няма данни за организираност на тези групи, както и за лица – наркодилъри, които да са превърнали наркоразпространението в основен източник на доходи. Основният вид употребявани наркотични вещества са от категорията на марихуаната. Употребата на амфетамини и други синтетични наркотици е епизодична, казват от полицията в Златоград. Снабдяването се извършва предимно от по-големите градове и по-рядко от собствено производство.

За района на община Златоград не са характерни тежките и груби масови нарушения на обществения ред и хулигански прояви. Най-честите причини за нарушения са употребата на алкохол или неуредени имуществени въпроси, прерастващи в прояви на агресия и саморазправа. През 2015 г. в община Златоград са регистрирани 2 случая на причиняване на умишлени средни телесни повреди, а от началото на 2016 г. няма такива случаи.

От началото на 2016 г. по Наредба №1 за опазване на обществения ред в Златоград са съставени 20 акта, от тях един е за просия, 5 – за употреба на алкохол на забранени места и други неморални прояви на обществени места. По Указа за борба с дребното хулиганство е отработен един случай, приключил с налагане на административно наказание от Районен съд – Златоград.

От началото на годината са регистрирани десет пътно-транспортни произшествия . Тях три са с пострадали, а 7 са само с материални щети. При пет от катастрофите е установена употреба на алкохол под 1,2 промила, а при една – алкохолната проба е показала над 1,2 промила. Седем са случаите на управление без книжка.

Положителен ефект върху организацията на движението в града са оказали изградените нови паркоместа в централната градска част и новото кръстовище с кръгово движение на бул. „България”.

От полицията в Златоград предупредиха, че ще санкционират за паркиране по тротоарите.

Кметът Мирослав Янчев информира, че е разпоредил осветлението в парка да не бъде спирано през въобще през нощта, а до дни ще бъдат монтирани камери. „Видеонаблюдение ще бъде изградено в рамките на няколко дена на територията на град Златоград – ще бъдат обхванати всички територии, ще бъде наблюдавано от полицията и всеки един, който посмее да наруши законите, да разруши общинска собственост, ще бъде наказан и съответно ще бъде доказано, че е извършител, щетите ще се възстановяват многократно. Имаме много примери, че покрай добрата работа на полицията бяха хванати младежи, които чупят дървета, които многократно ги засаждахме, които струват пари. Обръщам се към всички граждани, към общинските съветници – да предупреждаваме, че вече градът се наблюдава с камери. Всички се страхуваме, когато има камери. За съжаление вече сме принудени, всички обществени терени, кръстовища, паркове – малки и големи, паркингите ще се наблюдават, ще бъде завършено монтирането на камери до една седмица. За съжаление казвам, защото не всеки обича да бъде наблюдаван, но сме принудени да поставим камери“, посочи Янчев.

От своя страна председателят на ОбС Емилия Кръстева призова: „Правете добри неща, наблюдават ни!“, а също – да подават сигнали за гонки, като записват номерата на колите. Тя уточни, че тези срещи с представители на институциите ще станат редовни – на три или шест месеца, в зависимост от постъпващите актуални въпроси в местния парламент. Тя припомни, че според новата наредба за обществения ред непълнолетни се допускат в дискотеки само с пълнолетен придружител, изрично упълномощен от родителя.

Снимка: Уеб камера на Zlatograd.com от 26 април 2016 г., 15:51:01 ч.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!