КултураРегионаСмолян

Кметът Мелемов с инициатива за Рожен `2016: Всяка родопска къща с гайда

2Кметът на Смолян обяви инициатива за тазгодишния Роженски събор – всяка родопска къща с гайда. По думите му след миналогодишния събор се наблюдава повишен интерес към обученията за гайдари.

Съборът на връх Рожен бе възобновен със съдействието на фондация „Наследство в бъдещето“ миналото лято след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 в страната. Тази година съборът ще е от 15 до 17 юли.

Към кметската инициатива се присъединява и Симеон Караколев, който е председател на фондацията „Наследство в бъдещето“. Той даде дума, че ще подари гайда на всяко дете, което дойде на събора и каже, че иска да се научи да свири. След това заедно с общината ще осигурят обучение на децата в гайдарските състави.

Съборът на народното творчество и животновъдство през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на животни, на месни и млечни храни, конни състезания и атракции, разнообразни детски събития, народни веселби и нестинари, съобщиха организаторите.

Предвижда се специален кът на поляните за всички семейства в народни носии. Освен четирите сцени за изява на самодейците, се отваря и пета сцена, заради многото желаещи самодейци да участват в мащабното фолклорно събитие.

Отчетени са слабостите в организацията миналата година, посочи Мелемов. Започнала е подготовката и на специална транспортна схема за събора, така че движението да се насочи с алтернативни маршрути през Баните, Девин и в района на Рожен, за да се избегнат задръстванията от предния събор, който събра в трите дни над 350 000 души на поляните. От Пампорово до Рожен ще има и специален маршрут за обществен транспорт по горски пътища. Схемата, която ще бъде създадена съвместно с ОД на МВР–Смолян, ще бъде обявена и разгласена седмица преди събора.

„За тазгодишния събор българският трикольор ще бъде още по-голям, но вероятно охрана ще го пази, за да не се стъпва по него“, посочи Караколев.

Той каза още, че на 17 март е церемонията по обявяването на тримата финалисти в конкурса за най-добри събития, организиран от @Еventex – категория „Най-добро културно събитие” /Best Cultural Event/. В този международен конкурс в челната тройка е номиниран и Роженският събор.

В началото на пресконференцията деца в народни носии от скаутски отряд на Пето ОУ в Смолян раздадоха мартенички и поздравиха кмета Николай Мелемов.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!