БизнесКултураСмолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Ще изчакаме хората да зажаднеят отново за събор на Рожен

Догодина събор на Рожен няма да се организира, стана ясно от изявление на смолянския кмет Николай Мелемов. „Мисля, че хората се наситиха на това събитие. Те бяха зажаднели много за Роженския събор след 9-годишно прекъсване. Затова го направихме две години поред. Сега ще изчакаме пак да зажаднеят, да го поискат отново. Усещам, че в момента има насищане и е добре да не се прави една-две години, за да им се услади, да го очакват отново с ентусиазъм, както миналото лято“, каза градоначалникът.

На брифинг пред журналисти той благодари на всички държавни институции, взели участие в организацията на тазгодишната проява от 15 до 17 юли. „Смятам, че Рожен `2016 г. премина при добра организация, на високо ниво и беше успешен събор“, изтъкна Мелемов. Той заяви, че общината е изпълнила всички задачи, които си е поставила. Сред основните цели по думите на градоначалника е мероприятието да премине без инциденти, да няма задръствания. „Основната ни задача беше да се популяризира българският и в частност родопският фолклор и тя е изпълнена. Убеден съм, че смолянските хотели и заведения също са доволни от мероприятието. На всички участници е изплатено уговореното възнаграждение, така че нашите основни цели са постигнати“, каза още кметът.

Като успешен го отчете и главният организатор на събора Симеон Караколев  – председател на сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“. Преодолени са според него миналогодишните проблеми със задръстванията и логистиката. „Ние си изпълнихме ангажимента – да не се вземат пари за вход, за паркинг, без никакви инциденти, прекрасен трафик, чисти тоалетни. Ако може някой да се похвали на поляна с по-добра организация, кажете ми го, за да се учим от него. Мисля, че втората година станахме образец. Нормално е първата година винаги да изскочат пропуски, недоглеждане, но аз като човек с опит твърдя, че няма поляна с по-добра организация от това, което направихме ние“, каза Караколев. Той също подчерта, че на всички, които са се качили на сцената, е платен уговореният хонорар.

Режисьорът на Родопската вечер Адриан Петров, който е и зам.-областен управител посочи, че се е получил невероятен празник – „една истинска магия“.
„Това се потвърждава от множеството поздравителни и благодарствени писма до ансамбъл Родопа, до общината, до областната администрация. Ансамбълът има покана за гастрол в Словения“, добави Петров.

Според зам.-областния управител репортажът, качен в сайта на БиТиВи относно отказа на певицата Валя Балканска да участва занапред в Роженски събор, не е коректен. По думите в контекста на цялото интервю е, че тя не заявява категорично, че няма да се яви повече на Рожен.

„Аз прекалено много уважавам човека Валя Балканска, изпълнителя. Но аз се намирам в България, в моята родина и не съм по никакъв начин пришълец. Рожен за мен и за много други българи е в сърцето. И е крайно време да се спре това разединение, защото България в момента има нужда от единение и да има колкото се може повече такива каузи, които обединяват българите, а не ги разединяват. Аз съм си в моята родина и ще развявам българския флаг навсякъде. Аз съм искал разрешение от собствениците на тези земи. С всеки един от тях съм разписал договори и съм му искал съгласието. Нещо, което досега не е правено“, обясни от своя страна Симеон Караколев.

Финансов ангажимент на община Смолян е фолклорната част и Родопската вечер, чиято обща стойност е 40 000 лева. Местната управа е получила подкрепа от общините Златоград, Баните, Чепеларе и Девин, а също така от Министерството на културата. „С тези приходи сме покрили на 100% разходитеплюс екипите на полицията, пожарна, медицинско обслужване“, посочи Венера Аръчкова – зам.-кмет по финансовите въпроси.

„Аз съм провеждал разговори с всеки един от участниците в Родопската вечер и тъй като ние имахме бюджет, в който трябва да се вместим, съм обяснявал на всеки какви са условията. За индивидуален изпълнител 8 минути – между 2 и 3 песни хонорарът е 200 лева. На всеки му са предлагани условията и е питан дали е съгласен. Всеки се е съгласил на това, което сме предложили като възнаграждение“, каза Петров.

Наемите на ресторанти са били 10 000 лева, а на този пред главната от четирите сцени, където се проведе Родопската вечер – 20 000 лева.

Служителите от НАП са извършили 53 проверки за трите дни, в резултат на които са съставени 25 акта за нарушения.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!