КултураРегиона

Курс за изучаване на арабски организират в Чепинци

Курс за изучаване на арабски език за начинаещи организират в Чепинци. Обучението ще се извършва в централната джамия на селото и няма възрастови ограничения за желаещите. Честотата и времето за провеждане на уроците се определят от курсистите, а те се набират чрез фейсбук-профила „Ислям Чепинци“. За информация и записвания са дадени отделни телефони за мъже и жени.

„Това е местна инициатива на мюсюлманското настоятелство. И преди няколко години е имало такъв курс. Не се записват по много хора – около 15-20, а с времето намаляват и остават около петима. Сега имат нова инициатива“, каза областният мюфтия Неджми Дъбов. Той посочи, че преподавателят е от село Чепинци – имамът Севди Караахмед. „Курсът преди беше през лятото. Сега са започнали по-отрано кампанията по набиране на желаещи. Няма осигурено финансиране. Преподавателят е един от имамите, а той така или иначе си е ангажиран с дейност. В свободното време преподава по два-три часа седмично и това не е обвързано с финансиране“, посочи Дъбов и уточни, че първият курс е бил преди около пет години.

„Има оставени мобилни телефони за контакт и който прояви желание, да се обади, да пита за подробности. Вероятно самите курсисти са разделени на групи – мъже и жени, затова има отделни телефони. Трябва да се има предвид, че ако се съберат повече, в курса също ще бъдат разделени на групи“, каза районният мюфтия. Той обясни, че когато се изучава Коран, се набляга на четене и произношение. „А тук вече се изучава значението на думите – като при всеки чужд език. Всъщност това е надграждане за тези, които са ходили на Коран-курсове и абсолютно начало за тези, които не са. В днешно време да владееш повече от един чужд език е не само модерно, а и необходимо. Всеки чужд език е по-голямо богатство за човека“, допълни Дъбов.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!