Култура

Мариус Куркински гостува на Смолян с моноспектакъла си „Юбилей“

На 25 януари Мариус Куркински представя в Родопския драматичен театър моноспектакъла си „Юбилей“ по Антон Павлович Чехов.

„Представлението отдавна е свършило…“ са първите думи от „Юбилей“. Така започва и Лебедовата песен на Чеховия герой – актьор на 68 години, който е проспал представлението си и е останал заключен в театъра със спомените, раните и белезите от тях.

Предстои му да преживее отново 45-те си години на сцена, в които се среща с изкуството и тази среща е опасна, защото може да се окаже, че също като човешкия живот изкуството е просто сън. Между гримьорните и декора актьорът осъзнава собствената си саможертва в името на единственото, което обича – театъра.

Чехов и Мариус Куркински ни изправят пред изпитанието на свободната воля и бремето сам да избереш на какво да отдадеш живота си. Какъв е смисълът и какво ти остава след това отдаване? Кое е било истина, и кое – игра? Трябва ли да се смирим и да приемем, че най-хубавото вече е отминало? Смело, дълбоко и искрено изпълнение на актьора за равносметката, от която всички се плашим заради неизбежността и непоправимостта на отминалото време.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!