ВсичкиРегиона

Министър Павлова провери как са изпълнени два участъка от лот 27

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова провери как са изпълнени двата участъка от лот 27: Смолян-Пампорово (11,4 км) и Смолян-Стойките през прохода Превала (6,5 км). Двете отсечки са рехабилитирани със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „АПП Лот 27“, включващо фирмите „Пътища Пловдив“ АД и „Агромах“ ЕООД. Стойността на договора е 23 133 699, 57 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трансконсулт-БГ“ ООД с договор за 144 000 лв. с ДДС.

На събитието присъстваха областният управител на област Смолян Недялко Славов, заместник-областният управител Андриян Петров, народният представител д-р Даниела Дариткова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместниците му – инж.Марияна Цекова и Марин Захариев, представители на Православната църква и Районно мюфтийство – Смолян, представители на изпълнителя, надзора, журналисти и граждани.

„Радвам се, че сега, като областен управител, след толкоз перипети и благодарение на личната ангажираност на премиера, на министър Павлова, на целия екип на Пътна агенция, на сериозната ангажираност от страна на строители и надзорници, днес се събираме на това хубаво събитие, за да си честитим дългоочакваната рехабилитация на този път и най-вече да си пожелаем леко и безаварийно пътуване“, каза областният управител Недялко Славов. „Искам да благодаря на всички тези хора, защото без ежедневната работа и усилията им, без политическата воля на премиера и министър Павлова сигурно щяхме да пропуснем тази рехабилитация и тя да отиде в историята. Нещо повече, благодарение на тяхната ангажираност, следващите две години се очертава да бъдат изключително активни като инвестиции в пътната инфраструктура и аз съм сигурен, че ще имаме много такива поводи да се събираме за откриване на нови отсечки.“, добави Славов, след което пожела „на добър път и безаварийно пътуване“.

Министър Павлова отбеляза, че  работата по Лот 27 се е превърнала в  сага, от която са страдали всички в продължение на пет години, заради провала на първата фирма изпълнител. „Пет години мъка, но сега се справихме само за 4 месеца, затова благодаря много за усилията на строителя, който успя да възстанови справедливостта и за кратко време се справи с ремонта на общо 26 км пътища, включващи двата тежки прохода, и пътната отсечка, свързваща Рудозем и Смилян, които са изключително важни за хората от региона и развитието на туризма“, заяви министър Павлова. Тя подчерта, че българското правителство е спасило 23 млн.лв.  безвъзмездно европейско финансиране по линия на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. буквално в последния момент. „Никои не вярваше, че ще се справим с проекта. Получих много парламентарни запитвания от опозицията, които не ни вярваха и смятаха, че няма да успеем, че ще загубим проекта, но ние се справихме само  за 4 месеца“, каза още регионалният министър.

По отношение на третия участък от лота министър Павлова информира, че са асфалтирани и готови 6 км от осемкилометровото трасе, но са възникнали три големи свлачища, чието укрепване предстои със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Важното е, че проектът в целостта си е изпълнен, че не загубихме европейското финансиране и имаме основно ремонтирани пътища“, каза още Павлова.

Тя посочи, че приоритет за Смолянска област остава да се приключи рехабилитацията на главния път  Асеновград- Чепеларе, където текат довършителни дейности, но като цяло проектът е завършен. Остава да се положи износващ слой асфалт и маркировка.  Министър Павлова припомни, че заради тежката зима е имало множество аварии, свлачища и срутища по цялото направление, което е наложило допълнителни дейности и средства за разчистване и укрепване. Вече е напълно завършено укрепването на опасното срутище при Юговското ханче, както и трите свлачища  между Асеновград и село Наречен. Министърът информира, че са осигурени средства за основен ремонт на трите тунела по направлението, който ще се извърши догодина.

Пред жителите на Смолян министър Лиляна Павлова заяви, че МРРБ ще подкрепи община Смолян за довършването на обходния път на града, който е замразен вече 30 години. „Поемаме ангажимент, ако община Смолян се справи с проектирането и останалите процедури да осигурим финансиране. Условието обаче всички строителни процедури да приключат до декември 2016 г., за да може да се ползват безвъзмездни европейски средства. Топката е в ръцете на общината, а ние ще съдействаме“, увери министър Павлова. Тя се ангажира и с пълно съдействие на областния управител при изграждането на граничния пункт Рудозем – Ксанти. „Ще подкрепяме областният управител, на който с Министерски съвет взехме решение да му възложим цялата отговорност по изграждането. Ние като министерство и аз лично ще го подкрепим с финансиране по линия на трансграничното сътрудничество.“

Министър Лиляна Павлова пожела на всички жители и гости на Смолян безаварийно пътуване по обновените пътища и успешен туристически сезон.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!