Младежите от ГЕРБ в Смолян с инициатива за Деня на народните будители

Младежите от ГЕРБ в Смолян отбелязаха Деня на народните будители – българския национален празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери. Те посетиха четири читалища в населените места на община Смолян – Смилян, Търън, Широка лъка и Момчиловци, като им подариха портрета на Паисий Хилендарски и специалното издание „Народните будители“.

„Читалищата в по-малките населени места нямат голяма възможност да обогатяват своя фонд. Това е и причината представителите на МГЕРБ да обърнем специално внимание на тези структури, които от столетия съществуват и пазят творчеството на български и чужди автори“, заяви Пламена Хаджийска – областен организационен секретар на младежката структура в Смолян. Тя посочи, че будителите на българския народ са тези духовници, творци и просветители, които са подбуждали нацията ни към борба за отстояване на националните ценности и идеали.

„Тази книга, която им подарихме, е посветена на великите будители от Възраждането, които са радетели на българския  език и култура – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало“, допълни Хаджийска.

Двама от младежите бяха облечени с народни носии, съхранени от техните предци над сто години.

Facebook Comments