РегионаСпорт

Набелязаха от въздуха опасните ски терени в Пампорово

Общо седем спасители от Планинска спасителна служба (ПСС), които през този зимен сезон ще се грижат за туристите под връх Снежанка, се запознаха на място с възможностите на въздушното спасяване, апаратурата и специалната носилка в медицинския хеликоптер.   Десетина доброволци, екипи от ПСС и пилотите на застраховка „Активна грижа“ на „Лев Инс“ проведоха обучение в планинския курорт Пампорово, по време на което на спасителите беше демонстрирано как да влязат безопасно във въздушната линейка, когато перката е пусната, а те носят пациент. Екипите синхронизираха действията и знаците, които е необходимо да си подават, за да навигират от земята хеликоптера при кацане. В тренировките се включи и кучето спасител – Спартак.

Шефът на местната ПСС Димитър Масурски и негов служител се качиха на борда, за да покажат  от въздуха на пилотите къде са най-опасните места в Пампорово, на които често се случват инциденти.

Именно от хеликоптера служителите на ПСС и пилотите станаха свидетели на нещастен случай – англичанка счупи крака си при спускане по пистите. Жената незабавно е била откарана с шейна на ПСС към най-близкия медицински център.

От тази година посетителите в курорта Пампорово могат да закупят застраховка „Активна грижа“ под формата на скреч карта на местата, брандирани с името на продукта.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!