КултураРегионаСмолян

Огнено шоу на Орфическите мистерии в Триград

Огненото шоу стана атракция и на тазгодишните Орфически мистерии в Триград. Триметрови същества в ужасяващи костюми и маски изиграха майсторски спектакъл с огньове. Зрелищното представление, изнесено от театъра на огъня и сенките „Фаертър“ прикова погледите на стотиците зрители, които заградиха артистите в плътен кръг.

6От няколко години по време на празника в селото се възпроизвеждат древни езически обичаи, практикувани от тракийски племена, които са свързани с мита за Орфей и спускането му до подземния свят. Тази година възстановка на легендата за любовта на Орфей към Евридика бе прожектирана на стената на училището.

Празникът вчера започна със старинния обичай „Напяване на китки“. Навремето са напявали китки по средата на лятото. Вечерта преди празника всяка мома е правела букет.  Събирали са ги и са ги слагали да пренощуват в изворна вода. На следващия ден се събирали моми и жени на мегдана. Докато пеят една от жените вади букет от водата и с песента се нарича какъв късмет ще донесе годината на съответната девойка  –дали ще се залюби, дали ще се разлюби, дали ще се задоми и какъв мъж ще й се падне – ерген или вдовец.2

Последваха изпълнения на фолклорни групи от околните села. Тази година за пръв път се изяви новосъздадената танцова формация „Ритъм“ от Триград, която обра овациите на всички присъстващи. На аплодисменти се радваха народните певци Здравко Мандаджиев и Росица Пейчева.  Стотици се снимаха с тях докато пеят.

3За първи път, откак се провеждат Орфическите мистерии, в селото докараха забавления за децата – въртележки и надуваеми замъци.

Събитието премина под патронажа на областния управител Недялко Славов, то бе организирано от девинското туристическо дружество „Орфей 1970“, община Девин и кметство Триград.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!