Здраве

Откриха обновеното детско отделение в Смолян

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД – град Смолян, д-р Марин Даракчиев, прерязаха днес лентата на обновеното детско отделение. Изцяло е ремонтирана частта, разположена на 3-ти етаж в здравното заведение, включваща интензивен и вътрешен сектор.

„Заслугата за ремонта в детско отделение е на д-р Даниела Дариткова и д-р Петър Москов. От нас каквото зависи сме направили, ние с д-р Даракчиев сме помагали”, посочи д-р Персенски и пожела все по-малко пациенти да имат нужда да ползват отделението, а колегите да могат работят и да са сигурни в това, което правят.

Обновяването на отделението стартира преди шест месеца със средства от Министерството на здравеопазването. Общата стойност на ремонтите дейности е 239 442 лева с ДДС. Изпълнител е смолянската фирма „Красин” ООД. Стойността на доставеното болничното оборудване и мебелното обзавеждане е 42 478 лева с ДДС. Извършено е преустройство на стаите и всички вече имат собствени санитарни възли. Обособени са 8 болнични помещения с по две легла, включително и помещение–изолатор, с подходящо място за придружители на малките пациенти.

В отделението изцяло са обновени подовите настилки и вертикалните облицовки. Подменени са вертикалните щрангове, електрическата и ВиК-инсталации. Във всички помещения са поставени противопожарни индикатори. Нови са осветлението, обзавеждането, постелъчното бельо. В интензивния сектор са доставени легла с бордове. Монтирана е и модерна система за достъп на пациентите до персонала, която засега е единствена в смолянската болница. Системата за повикване се активира от стаите. От нея може да се вземе информация за колко време сестрите или екипът са реагирали, деактивирали алармата и са обърнали внимание на пациента. Информацията може да се проследи за месеци назад. В отделението е обособена и стая за обучение на лекари, медицински сестри и за игра малките пациенти.

„Помислено е за удобството, комфорта и сигурността на пациентите. Ремонтът на отделението бе наложащ, защото последното частично обновяване е извършвано преди повече от 10 години”, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!