Смолян

Президентът откри логистичен център на „Костал“ в Смолян

2       3

4       5

 

Президентът Росен Плевнелиев откри новосъздадения логистичен център на немската фирма „Костал“ в Смолян днес. Той преряза лентата на новата база заедно с генералния директор на холдинга Андреас Костал, кмета на Смолян Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов.

Преди това Андреас Костал обяви, че разкриват още 100 работни места за смолянчани, а вложените инвестиции в предприятието за няколко години са 37 млн. лв. Планираната за следващата година инвестиция е на стойност 14 млн. лева.

Президентът Плевнелиев определи фабриката на „Костал“ в Смолян като инвестиция на световно ниво.

„Преди 4 години в едно счупено хале тук, в Смолян, се роди идеята за фабрика за производство на автомобилни компоненти. Тогава тук имаше 16 работници. Днес има 1000. Четири години по-късно се произвеждат високо технологични продукти, които се изнасят по целия свят за най-реномираните компании, като Дженеръл Мотърс, Мерцедес, Ауди, Форд. Гордеем се с тази инвестиция на немската компания – лидер на световния пазар. Тя се случва, защото България се позиционира като добро място в производството на компоненти за автомобилната индустрия. В последните 4 години, откакто се създаде този клъстер, и аз се гордея като държавен глава, че клъстерът „Автомобилостроене“ се създаде в президенството в България преди 4 години. Четири години по късно имаме 27 нови фабрики, 25 000 нови работни места, от които виждате 1000 тук, в прекрасния град Смолян. Искам да поздравя областното ръководство и лично кмета Николай Мелемов и да им благодаря за всичко, което те правят за да може високо технологични производства да се случват тук в Родопите“, заяви президентът.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!