ПолитикаСмолян

Разблокираха сметките на община Смолян

По молба на община Смолян частният съдебен изпълнител Петко Мачкърски е вдигнал запора на банковите сметки на общината. Сметките на местната управа са блокирани от доста време, заради делото, което консорциум „Светлина“ спечели срещу общината.
Въпросният консорциум, в който участват фирмите „СКАБ” ЕООД на Светослав Симов и „Елмаз“ ЕООД на Надка Маслева, имаше договор от предишната местна управа за поддръжка на улично осветление.
„През време на предходното управление обаче страните са си разменяли документи, общината е признавала фактурите, които са й предоставяни, но не е плащала. Това трябваше да го направи настоящият кмет. В резултат на извършени множество проверки, у възложителя се породиха съмнения, че срещу подписаните фактури, част от които и проформи, не стои реално извършена работа. Освен това бе изчислено, че общината търпи огромни загуби от изпълнението на договора. Веднага след встъпването си в първия мандат кметът Николай Мелемов създаде собствено звено за поддръжка на уличното осветление с цел да реализира икономии, а договорът бе прекратен. Фирмите от консорциума обаче заведоха дело за част от спорните фактури и го спечелиха, защото възложителят към онзи момент ги е подписал като признат разход“, обясни зам.-кметът Венера Аръчкова.
„Община Смолян бе в невъзможност да плати предявените суми, заради многомилионни финансови дългове, които наследи. Тогава вземането бе предадено на частен съдебен изпълнител, който блокира сметките й. Става въпрос за 477 000 лева – главница и лихви по фактури за ремонтни дейности и абонаментна такса от 12 523 лева месечно, които не са били плащани от 2009 г. Предявени са и два нови иска от „СКАБ” (към момента в несъстоятелност) и „Елмаз“, всеки от които на стойност над 700 000 лева“, допълни тя.
Откак е направен запорът бяха обявени и продадени няколко автомобила на общината. Възбранени бяха редица общински имоти, в т.ч. апартаменти, гаражи, застроени и незастроени имоти. Обявени са за продажба два атрактивни имота – над 5 дка зад хотел „Смолян“ в центъра на областния град и хижа „Момина вода“ над Момчиловци. Единият от имотите е с дата на публична продан 31 август, а другият – на 9 септември.
Към настоящия момент обаче и публичните търгове са отменени, защото между взискателите „Елмаз“ и „Скаб“ има висящ съдебен спор относно разпределението на сумите от частния съдебен изпълнител. Това е причината Смолянският окръжен съд да спре изпълнителното производство до решаване на спора между двете дружества.
Да припомним, че договорът на община Смолян е от 2008 г. и е на стойност 2,4 млн. лв. Въпреки че консорциум „Светлина” е посочил печалба от дейносттите в обществената поръчка 2% – 10%, по данни от счетоводно-икономическата експертиза по делото, ако бъдат признати за основателни претенциите, реализираната печалба ще е в пъти по-голяма.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!