ПолитикаСмолян

Реплика на съветника от КРОС Иван Пищалов  

Уважаеми съграждани,

Четох внимателно двата материала в сайта Plamak.bg на г-жа Екатерина Гаджева и на Анита Чолакова, които обвиняват общинските съветници от КРОС в скрити интереси, популизъм  и опит да се саботира решаването на проблема за сметосъбирането на града.

Тези твърдения не са подкрепени от никакви факти. За сметка на това искам да посоча други очевадни факти, като се позова на статия на в. Капитал от 14 май 2016г. Според нея прави впечатление, че Община Смолян е на трето място в ТОП 10  на задлъжнелите общини в България с дълг от  75,5 млн. лв. Показвам таблицата:
Капитал

Това директно говори за недобре управляван общински бюджет в последните години. На фона на това и на висящото предложение за облигационен заем от 10 млн. лв., 3,5 млн. лв. от които не е известно за какво ще бъдат изхарчени и който ще зароби още повече общината, двете съветнички от ГЕРБ  са изненадани от отсъствието на КРОС на проведената среща с „Клинър“ ООД. Радваме се, че проблемът за сметосъбирането и договорът, ощетяващ с милиони гражданите на Смолян, за което ние непрекъснато алармираме, най-сетне стана част от дневния ред на общината и предизвика вниманието на кмета.

Не сме взели участие в срещата, тъй като съветниците на КРОС нито сключват, нито развалят договорите на общината. Това е само и единствено в правомощията и в добрата воля на кмета. Нашата роля е да алармираме за проблемите и да даваме съвети за тяхното решаване, което ние правим непрекъснато. Отдавна сме представили пред обществото, че община Смолян е пред фалит, че харчи повече от 50% от собстветите си приходи за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци, както и за такси към РИОСВ. И вместо с празни обвинения, боравим само с неоспорими факти. А те са, че разходите за горепосочените дейности са 3 600 000 лв. за 2016г., а не 2 млн. лв, както твърди г-жа Чолакова в материала.

Много бихме се радвали на срещите с „Клинър“ ООД да бъде решено нещо смислено, но се съмняваме, че някой има твърдата воля и интерес това да се случи. Още повече общината наскоро обяви обществена поръчка за „Избор на оператор за експлоатация и поддръжка на инсталациите за сепариране и компостиране на депото за твърди битови отпадъци „Теклен дол“. Готови сме да се обзаложим коя фирма отново ще спечели търга. Затова ние, съветниците от КРОС, нямаме намерение да участваме в подобни театрални срещи, а можем само да стоим отстрани и да наблюдаваме докъде ще стигне наглостта на местната управа.

Отдавна сме предложили единствения изход от ситуацията  – и той е общината да създаде собствено звено за извозване, сепариране и депониране на отпадъците. И никакви 10 млн. лв. няма да бъдат необходими за това, както твърди г-жа Чолакова. Тази дейност може да бъде осъществявана за далеч по-малко разходи – срещу 700 000 лв. на година, като машините и контейнерите бъдат закупени на лизинг.

Внушенията и нападките на ГЕРБ към нас имат за цел да излъскат повехналия имидж на кмета. Докато ние нямаме намерения нито „да дъвчем дъвката“ или да „тупкаме топката“, а даваме реалистично и работещо решение, което ще спести милиони на гражданите на Смолян.

Иван Пищалов, общински съветник от КРОС

 

Бележка на автора (дуплика):

Относно задлъжнялостта на община Смолян. Нима тези данни, които препечатвате от в-к „Капитал“, ги намирате за нови!? Те са факт преди повече от 4 години. Публикувани са като безспорни цифри и в управленската програма на кмета Николай Мелемов за втория му мандат. Там пише ясно, че поетите ангажименти по договори през 2011 г. са били на стойност 86 341 166 лв., а към полугодието на 2015 г. те са вече 69 457 443 лв., тоест намалени са с 16 883 723 лв. за мандата. Бюджет

Вие обаче очевидно не сте си направили труда да се запознаете с действителното състояние на общинските финанси и не само с тях, появявайки се на политическата сцена като нови политици, претендиращи да притежават „експертиза“ в толкова много сфери. (Между другото „експертизата“ е съвършено неправилно употребявана от вашите колеги, защото това е оценка от разследване, давана от експерти, и не е подходяща за смисъла, който влагат – като опит, квалификация или компетентност).

И моля ви, преди отново да насочите критиката си натам, накъдето я насочвате през последните 6 месеца, поискайте от вашия лидер да бъде откровен поне пред вас за сделките му с общината преди кмет да стане Мелемов и приходите, които е реализирал досега от тях. Ако е в състояние да бъде откровен. Тогава вие в много по-голяма степен ще разбирате когато той казва нещо, какво има предвид. Защото двуличието е факт.

Всичко останало, написано от Вас, г-н Пищалов, оставям на преценката на смолянчани. Всеки има разум, нека съпостави съответните тези  и сам реши накъде повече натежават везните.

 Анита Чолакова

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!