Смилянският фасул е сред българските продукти, представен на световен форум по еко-гастрономия в Италия

Смилянският фасул е един от малкото български продукти, представен на световен форум по еко-гастрономия и кулинарно наследство, проведен в Италия. Останалите са розов домат от Куртово Конаре, месо от Източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, млечни продукти от каракачански овце.

Във форума TerraMadreSalonedelGusto 2016, състоял се преди дни в Торино, участие по покана на Slow Food взе и евродепутатът от Родопите Владимир Уручев. news-41244-68346

На конференцията за запазване на биоразнообразието на Балканите Владимир Уручев очерта основните предизвикателства пред земеделския сектор в Европа, продиктувани от глобалния демографски прираст на населението, климатичните промени и изчезващото биоразнообразие.
%d1%83%d1%80%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f

Той отбеляза, че осигуряването на продоволствена сигурност в Европа е тясно свързано със съхраняване на европейския модел на земеделие, в основата на който са малките производители, прилагащи щадящи околната среда земеделски практики.

В тази връзка Уручев изтъкна потенциала на Балканите да се утвърдят като модел за устойчиво земеделие чрез използване на техните конкурентни предимства – съхранено биоразнообразие, богато културно наследство, висококачествени традиционни продукти.

%d1%83%d1%80%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f1В седмото издание на форума взеха участие 5000 делегати от 160 страни, над 800 изложители и 300 президиума Slow Food.

Тази година делегатите от българска страна бяха повече от 50 души – производители, учени, готвачи, журналисти, природозащитници, младежи.

Facebook Comments