ПолитикаРегионаСмолян

Смолянска област с 29 нарушения по общинските пътища

Смолянска област е на второ място по брой нарушения, констатирани по общинските пътища. На първо място в негативната класация е Пазарджик. Това сочи проверка на Апелативната прокуратура в Пловдив, изпълнена по указания на Върховна административна прокуратура.

От общо 94-те констатирани нарушения по общинските пътища в апелативната зона – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Хасково и Кърджали, 29 от нередностите или почти 30% от общия брой нарушения са открити в Смолянска област. Повечето от тях пък са концентрирани в Доспатска община, се казва в съобщение на Апелативната прокуратура в Пловдив.

В Доспат са констатирани две незаконни строителства върху общинска пътна мрежа, едно унищожаване на пътна настилка и 26 случая на складиране на дървен материал върху общински пътища.

Прокурорите от съответните районни и окръжни прокуратури са реагирали и изпратили писма до общините за незабавно  отстраняване на констатираните нередности, като повечето от тях вече са изпълнени.

Изводът от инспекцията е, че липсва изработен механизъм  за упражняване на ефективен контрол от страна на общинските власти по спазване на правилата за ползване на общинските пътища. В тази връзка са били дадени указания от прокуратурата за подобряване на работата и упражняване на правомощията за търсене на административно-наказателна отговорност на виновните лица.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!