Смолян, Девин, Доспат и Златоград получават средства от фонд „Солидарност“ за щетите от бедствия

17 договора бяха подписани за възстановяване след бедствията в периода 30 януари – 4 февруари м. г. вчера в регионалното министерство. Средствата за целта – 12,3 млн. лв., са от фонд „Солидарност“. Четири общини от нашата област получават подкрепа – Смолян, Девин, Доспат и Златоград. Договорите бяха подписани от зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова в присъствието на регионалния и здравния министър Лиляна Павлова и Петър Москов.

Министър Лиляна Павлова коментира, че с тези договори усвояваме 12.3 млн. лв. от фонд „Солидарност“, с които финансираме проекти, свързани с преодоляване на щетите от бедствието от началото на миналата година. Близо 8 млн. лв. от тях са предназначени за възстановяване на общините. Те вече са направили съответните разходи за аварийни дейности за укрепване и почистване на речни корита, укрепителни съоръжения и др.

Павлова напомни, че по линия на фонд „Солидарност“ България е кандидатствала с общо 3 заявления в периода от 2014 г. до момента.

Първото от тях беше заявлението за последствията от бедствието, което ни сполетя през месец юни 2014 г.

Второто е от същата година за бедствието в Мизия, а третото заявление е за покриване на щетите от м. г. „Общото финансиране, което държавата ни получи по линия на фонд „Солидарност“ до момента е около 36 млн. лв.“, обобщи регионалният министър.

„Това са допълващи средства към ресурса, който отделя Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, които се отпускат всяка година“,  каза още тя.

Тези проекти са важни и поради причината, че ни очаква сериозно снеготопене през пролетта и повишаване нивото на реките, заради което има нужда от почистване на руслата. Очакваме, за съжаление, и компрометиране в регионите със свлачищни проблеми. Затова мерките, които финансираме е важно да бъдат осъществени максимално бързо, за да възпрепятстваме бъдещите проблеми”, допълни Лиляна Павлова.

Крайният срок за изпълнение на проектите по третото заявление е 1 юни 2017 г.

По първото заявление са сключени 21 договора за над 20,3 млн. лв. Договорени са 99% от средствата като над 50% от тях са насочени към община Варна. Към момента всички проекти са в процес на изпълнение, като приключват процедурите за избор на изпълнител. Крайният срок за реализацията им е 8 октомври 2016 година.

По второто заявление за бедствията засегнали общините от област Враца (основно община Мизия) са одобрени четири проекта, по които е предоставен пълният размер на одобрените средства – близо 3,8 млн. лв. Договорите по това заявление също са в процес на изпълнение, като в момента се провеждат процедурите за избор на изпълнител. Срокът за завършване на проектите е 24 февруари 2017 година.

 

Facebook Comments

Вашият коментар