Събарят стърчащите фундаменти пред басейна в Смолян

Почти цялата недостроена сграда пред басейна в Смолян е вече срутена. Останали са още няколко колони от панелната конструкция и тя ще бъде съборена напълно.

Сградата пред басейна всъщност е била предназначена за нов басейн. По-възрастните смолянчани помнят олимпийската медалистка Антоанета Френкева, а по-младите сигурно са чували за нея като за легенда. През 1988 г. тя се върна от олимпийските игри със сребърен и бронзов медал. Организират й небивало посрещане в центъра на града. Амбицирани от нейния успех, от местната управа решават да построят басейн с олимпийски размери. Започва строежът, но не успява да го завърши. По-късно теренът и недостроената панелна конструкция са изкупени от бизнесмена Милко Милков, но той също не намира сили да го довърши. Постепенно стърчащите загрозяващи конструкции стават опасни. Наложило се местната управа да води дело в съда, за да получи правото да я разруши.

2Сега басейнът, в който е тренирала Антоанета Френкева, е почти готов и до дни ще бъде отворен за тренировки. Почти 30 години са минали откак той е затворен.

Обектът бе изпълнен на два етапа. Първият беше реализиран през 2014 г., когато със средства от публичната инвестиционна програма община Смолян спечели проект от 5 млн. лв. за рехабилитация на спортна инфраструктура. Парите бяха за многофункционална спортна площадка за тенис, футбол, баскетбол и др., реконструкция на действащата спортна зала и на съблекалнята. В басейна тогава бе инвестирана сумата от 635 123 лв. – за енергоефективни мерки, подмяна на покрива и дограмата. Но сумата не бе достатъчна.

При посещението на премиера Бойко Борисов миналата година за откриване на спортните обекти, той пое ангажимент да осигури нужните 2 млн. лв. С тях консорциум „Спорт за Смолян“, който изпълни и другите спортни обекти, довършва плувния басейн.

3

 

Facebook Comments

Вашият коментар