Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Съдът отхвърли жалбата за МВЕЦ „Чинара“

ЧинараБез разглеждане Административният съд в Смолян остави жалбата на Росен Багрянов за подготвителна процедура при изграждане на малка ВЕЦ „Чинара“ в областния град.

Багрянов е обжалвал решението на местния парламент, с което отхвърли исканото предварително съгласие, необходимо за одобряване на подробен устройствен план за МВЕЦ „Чинара“. Според жалбоподателя всеки собственик е длъжен да даде право на водопрекарване през своя имот на всички, които имат постоянна или временна нужда от това. А ОбС е следвало единствено да утвърди план схемата на линеен обект и е липсвала законна пречка за учредяването на сервитут. Твърдял е, че не били изложени мотиви за отказа. А мотивите бяха изложени в заседателната зала на Общинския съвет. Основната причина е поредицата жалби  на повече от 60 човека, които живеят в съседство с бъдещата МВЕЦ, с които местният парламент се съобрази. За исканото предварително съгласие на априлското заседание гласуваха 3-ма съветника, 9 бяха против и 14 се въздържаха. И това е второ отхвърляне.

Становището на съда е, че съгласие, респективно изразяването на несъгласие от собственик на съседен имот е въпрос на целесъобразност и поради това не подлежи на съдебен контрол. Още по-малко волята на титуляра на правото на собственост в случая може да бъде заместена от съдебно решение.

Докладната бе внесена повторно с основание, че се е променила правната форма на дружеството вносител – от ООД на ЕООД,защото от 28 януари майката на бившия директор на РИОСВ Елен Минчев – Румяна Минчева, вече не е съдружник във фирмата, след като е прехвърлила дяловете си на Росен Багрянов.

Инвеститорът иска да изгради МВЕЦ в дерето до джамията в Смолян, но от самото начало на инвестиционното му намерение има огромно недоволство на живеещите в близост смолянчани.

Определението на Административния съд за прекратяване на производството по жалбата на Багрянов подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.