С катаракта са 25% от явилите се на профилактични очни прегледи  

Над 200 човека от община Смолян се включиха в националната кампания „Право на зрение”. Те се отзоваха на призива за безплатен скрининг и беседа, организирани от очно отделение на областната болница и община Смолян, съобщи координаторът на националната кампания Юлия Андреева.

Целта на кампанията беше информиране на обществеността за най-често срещаните очни заболявания сред възрастните хора – катаракта /перде/  и глаукома.

В лечебните заведения на областта единствено в МБАЛ – Смолян има разкрито отделение по очни болести и в годишните си статистически отчети болницата е отчела, че са лекувани общо 611 пациенти, от които 211 са били на възраст от 18 до 64 г. и над 65 години – 390. От тях с глаукома са били 144, а с катаракта 250, посочи  д-р Бойка Димитрова от РЗИ – Смолян.

Завеждащата отделението по Очни болести в болницата д-р Галя Драгнева коментира,че интересът на смолянчани към националната кампания е бил изключително голям. Тя допълни, че 25% от прегледаните по време на кампанията пациенти са с катаракта. Това е висок процент, докато при глаукомата процента е по-нисък.

„Има млади хора, които са с катаракта и не могат да си вършат ежедневната работа и търсят ТЕЛК, за да могат да имат някакви средства за преживяване. Процедурата по отстраняване на перде е безкръвна, безшевна, извършва се за 10-15 минути и възстановяването е бързо. Повечето хора се връщат на работа седмица след операцията. За две години сме извършили около 700 такива операции”, посочи д-р Драгнева.

Андреева допълни, че  Очното отделение на Смолянската болница работи изключително добре и има необходимата апаратура и специалисти за лечението на двете заболявания, а нашето отделение не отстъпва на големи болници в София и Пловдив.

Катарактата и глаукомата са сред водещите очни заболявания в света и най-честа причина за загуба на зрението, като засягат предимно хора в напреднала възраст. Навременната диагностика е от ключово значение за провеждането на адекватно лечение и предотвратяване загубата на зрение, коментира и офталмологът д-р Петър Янев. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

Националната  кампания „Право на зрение”, която се проведе и в областния град, се организира от Национална пациентска организация и Института за здравно образование с подкрепата на Българско дружество по офталмология.

Facebook Comments