СмолянСпорт

Тандемът Петър Стойчев/Кирил Асенов загубил вота на плувните клубове

Тандемът Петър Стойчев/Кирил Асенов се провалил на изборите за ръководство на Българската федерация по плувни спортове (БФПС). Най-успелият български плувец Петър Стойчев бе кандидат за генерален секретар, а Асенов, който е бизнесмен и общински съветник от КРОС в Смолян – за председател на федерацията. На отчетно-изборното събрание, проведено на 26 април, бе преизбрано досегашното й ръководство – Таня Богомилова (генерален секретар) и Георги Аврамчев (председател).

На събранието присъствали общо 128 делегати от 65 клуба. Претенденти били общо три двойки. Освен споменатите две, в надпреварата участвали също Лазар Каменов и Георги Палазов.

При първото гласуване двойката Каменов/Палазов събрала 13 гласа, а другите две двойки отишли на болатаж. При повторното гласуване Аврамчев/Богомилова събрала 67 гласа, а Асенов/Стойчев – 55.

За разлика от своя партньор, Петър Стойчев бил избран за член на УС на федерацията заедно с  Анна Монева, Атанас Тодоров, Василис Дамянидис, Георги Чобанов, Кристиян Минковски, Любомир Лазаров, Мария Бинева, Николай Чальов, Райчин Антонов и Стоян Андонов.

Ето как Канал3 на 22 април т. г. анонсира кандидатите Стойчев/Асенов и тяхната амбиция да поемат плувната федерация в България:

„Над 40 плувни клуба от цялата страна ще подкрепят кандидатурата на Петър Стойчев за Генерален секретар на Българската федерация по плувни спортове. Това ще се случи на отчетно-изборното събрание на федерацията на 26 април. Заедно с него кандидат за председател на БФПС е Кирил Асенов, бизнесмен от Смолян с голям организационен опит, връзки с местната власт и отношение към плувните спортове. Това гласи официалното съобщение на щаба Стойчев – Асенов.

Преди време двамата обявиха пред медиите своите приоритети – модерно управление с екипи от специалисти, прозрачност по отношение на финансите и разпределението на средствата по клубове, ремонт и изграждане на нови спортни бази, активна информационна политика.

В последния месец Петър Стойчев и Кирил Асенов са провели срещи с плувни клубове в цяла България и с кметовете на населени места – плувни центрове. Представителите на местната власт са се ангажирали да продължат координацията и съвместната работа с федерацията във връзка с развитието на спортната инфраструктура по места, както и да подкрепят местните плувни клубове.

За плувната база в България Стойчев и Асенов ще предоставят на местните клубове екипи от експерти, които да ги подпомагат в кандидатстването по проекти за европейско финансиране. Екипът на Стойчев е разработил и програма за намаляване, а в някои случаи на пълно отпадане на таксите, които клубовете плащат на федерацията, с цел облекчаване на финансовата тежест, гласят обещанията.

КОЙ Е БИЗНЕСМЕНА ДО ПЕТЪР СТОЙЧЕВ

Кандидатурата на Петър Стойчев изглеждаше логична предвид факта, че той е едно от най-големите имена в плувните спортове. Стойчев обаче не кандидатства за президент, а за генерален секретар. Зад него е смолянският бизнесмен Кирил Асенов. Името му се свързва с нереализирания проект „Супер Перелик“. В него той трябва да си партнира с Иво Прокопиев. Твърди се също така, че Асенов лобира активно за Реформаторския блок в Родопите.

До 1994 г. Кирил Асенов все още е дребен смолянски бизнесмен с големи амбиции, пише в свое разследване в. „Сега“. Той започва да изкупува гори в района на Смолян, които по онова време вървят евтино. Постепенно се сдобива с около 200 дка в ключови за бъдещия курорт терени.

През април 2005 г. общинският съвет в Смолян възлага на кмета Дора Янкова да открие процедура по избор на стратегически инвеститор за „Супер Перелик“, да възложи проектиране на подробен устройствен план за целия комплекс и да избере обществен съвет, който да оцени офертите.

Ден преди парламентарните избори – на 24 юни 2005 г. Министерството на земеделието дава зелена светлина на фирмата на Асенов „Уинтер спорт“ да получи 437 дка гори в Смолян и с. Стойките срещу 800 дка в Габровско. Новополучените имоти попадат на територията на държавните лесничейства „Пампорово“, „Смолян“ и „Широка лъка“. От тях около 400 дка са иглолистни гори, 10 дка са широколистни, останалите са голи горски площи.

Това се приема като старт на проекта – през юли общественият съвет на Смолян класира 6-те подадени оферти. На първо място е Спортно-туристически център „Перелик“, в който основна движеща фигура е Кирил Асенов.

Според представените документи в проекта ще се вложат 185 млн. евро, има писмо за подкрепа от ДСК, а консултант по финансирането е „Булброкърс“, собственост на издателя на вестник „Капитал“ Иво Прокопиев.

На 26 юли 2006 г. Министерството на земеделието прави най-голямата замяна в историята – дава 2401 дка гори в Смолян и Пампорово срещу терени в различни краища на страната (Троян Габрово, Плачковци, „Русалка“).

Проблемите пред „Супер Перелик“ обаче не свършват дотук. Оказва се, че и към тези 2401 дка гори претенции имат частници. Това са членовете на смолянската кооперация „Карлък“ и сдружение „Чурика“.

В проекта „Супер Перелик“, чиято цел е да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център, се преплитат много интереси. Основен двигател е Асенов. Той е собственик на „Уинтер спорт“, преобразувано по-късно като Спортно-туристически център „Перелик“. 50% от акциите в този център се държат от регистрираната в Кипър офшорка „БК проджект“, управлявана от Людмил Карауланов. Той е човек на издателя на „Дневник“ Иво Прокопиев и софийският адрес на офшорката е ул. „Иван Вазов“ 16 – същият, на който се помещават вестниците „Дневник“ и „Капитал“.

И въпреки че Кирил Асенов отказва да има нещо общо с Прокопиев, финансови партньори на „Перелик“ са „Булброкърс“ и „Алфа Финанс Холдинг“, също собственост на Иво Прокопиев, и американският фонд „Грамърси файненшъл сървис“.

Проектът „Супер Перелик“ така и не успява да се реализира и Кирил Асенов. Сега той протяга ръце към родното плуване зад мощния гръб на един от най-големите ни плувци Петър Стойчев. Стойчев пък явно отново иска да се върне като управленец в Спортната палата, където изкара няколко месеца в качеството си на служебен министър в правителството на Марин Райков“.

Снимка: sportal.bg

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!