Фестивал на киселото мляко организират в Момчиловци

За втори път „Фестивал на киселото мляко – култура и традиции“ ще се проведе в Момчиловци. Тазгодишното четиридневно събитие ще продължи мисията си да популяризира българските традиции за производство на кисело мляко и сирена, богатството на фолклора, обичаите и автентичните занаяти, както и да запознава гостите с аспекти на китайската култура.
Международният фестивал се организира от Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания Bright Dairy, „Деми Травел“ ЕООД, с подкрепата на Министерство на туризма, Община Смолян, село Момчиловци, Swagbag.eu и „Тодоров“ АД. Bright Dairy и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай активно работят за популяризиране на село Момчиловци и киселото мляко в Китай като символ на дълголетие, чрез което създават условия за превръщане на селото в атрактивна туристическа дестинация.
Официалното откриване на фестивала е от 15:00 ч. на 23 септември. Същата вечер жителите и гостите на Момчиловци ще бъдат очаровани от спектакъла на фолклорен ансамбъл „Българе“ и представлението на Театъра на сенките от китайската артистка Сюесюе Чън.
Акцент в програмата на фестивала е конкурсът за красота „Мис Родопи“ 2016, който ще се проведе на 24 септември. Победителката ще спечели 3000 лв. и ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“. Победителката и подгласничките ще получат възможност да посетят Китай в рамките на Програма за полуляризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства. След конкурса фестивалната програма продължава с вечерен концерт с участието на Нелина и рок група „Атлас“ .
И тази година фестивалът се фокусира върху тайните за приготвянето на най-вкусните млечни продукти, а Родопа планина ще бъде огласена от най-добрите фолклорни ансамбли и групи, които ще представят красотата на народната песен. За доброто настроение на гостите са предвидени кулинарни състезания и изложения, конкурси и изложби. Всеки фестивален ден ще има изложение на местните производители на млечни продукти, дегустация на домашно приготвени кисело мляко и сирена и народно веселие на площада с фолклорни групи от Родопите.
Китайската култура и изкуство пък ще бъдат представени от китайския художник Лян Джън, който ще рисува 3D изображения върху стена от къща в Момчиловци.
Любителите на кулинарното изкуство ще могат да се насладят на пътуващия кулинарен театър на Ути Бъчваров и да се запознаят с традиционното китайско кулинарно изкуство „карвинг“, представено от Ци Тан.
Творбите от конкурса за детска рисунка на тема „Киселото мляко в моя дом“ и фотоконкурса „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“ ще красят пространството пред площада на Момчиловци, а победителите ще бъдат наградени в последния фестивален ден.

Facebook Comments

Вашият коментар