Цацаров иска дисциплинарно освобождение за районния прокурор на Девин

Главният прокурор Сотир Цацаров внася във Висшия съдебен съвет предложение за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо районния прокурор на Девин Мария Дамянова, съобщиха от администрацията на Цацаров.

На 14.06.2015 г. разследващ полицай от РУП Девин е започнал  разследване за извършено в с. Лясково  противозаконно отнемане на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди 80“ с рег.№ РВ 27 97 НН, като колата е била изоставена в Пловдив. Бил е извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети дактилоскопни следи.

Същият ден – 14.06.2015 г., прокурор Дамянова е била уведомена за започналото разследване, като й било съобщено, че заподозрян като извършител на престъплението е непълнолетният й син. Дамянова била уведомена, че по този повод ще бъдат снети писмени обяснения от сина й и неговия съучастник. На 14.06.2015 г. в  във Второ РУП Пловдив в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая са били разпитани Петър Дамянов и Даниел Кайраманов.

На 16.06.2015 г. в деловодството на Районна прокуратура – Девин, са заведени уведомителното писмо от РУП-Девин, за започналото разследване, както и предложение от разследващия полицай за оставяне на противозаконно отнетия автомобил на отговорно пазене на лицето, което го е ползвало, въпреки данните, че той не е негов собственик.

В деловодството на РП Девин преписката е заведена като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, независимо че към материалите са приложени докладна записка от полицейския служител, снел писмените обяснения от непълнолетните Дамянов и Кайраманов.

В Районна прокуратура – Девин, работят само двама прокурори – Здравко Делиев  и Мария Дамянова. Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела и така за наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство системата за случайно разпределение е определила прокурор Мария Дамянова. В периода 15- 19.06.2015 г. прокурор Делиев бил командирован в друга прокуратура.

Въпреки че за прокурор Дамянова е било налице основание за отвод, тя поела ръководството и надзора върху това разследване и в деня на разпределянето на делото – 16.06.2015 г., се произнесла по него, като е разпоредила противозаконно отнетият автомобил да се остави на отговорно пазене на ползвателя на автомобила.

Едва на 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на гр. Пловдив.

Към момента на произнасянето на Дамянова по досъдебното производство – 16.06.2015 г., нейният непълнолетен син не е имал процесуалното качество обвиняем, но знанието й, че той е заподозрян като извършител на престъплението, е налагало да се отведе от ръководството и надзора върху това разследване.

„С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси – правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати“– се посочва в предложението на Сотир Цацаров.

Вашият коментар