11 000 паркоместа планират за събора на Рожен

11 000 паркоместа предвиждат за тазгодишния Роженски събор – с 4000 повече, отколкото миналото лято. Това стана ясно по време на пресконференцията, дадена днес от кмета на Смолян Николай Мелемов, организатора на проявата Симеон Караколев – председател на сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, и зам.-областния управител Адриан Петров.

Резервните паркинги, ако не достигнат по поляните на събора, са на бившата автогара в Чепеларе и в Устово. Оттам хората ще могат да продължат с обществения транспорт.

Различна ще е и схемата за придвижване откъм Устово за леки автомобили. Когато стигнат Соколовци, трябва да продължат към Момчиловци, през Кашкавалницата до мотел „Рожен“. Маршрутът Устово – Соколовци – Рожен е оставен само за автобуси и микробуси. Цената на билета ще е 2 лева. Товарният транспорт се пренасочва през Кричим, Михалково и Девин до Смолян. От другата страна е през Кърджали и Ардино до Смолян.

Схема

 „Решихме да правим събор на Рожен и тази година поради големия интерес. Докато го има, ще правим събор всяка година. Общината няма преки финансови ползи от него, но не това е най-важното. Важното е, че миналата година съборът се превърна в празник на българщината, на патриотизма. Рожен е марка, която си заслужава да използваме. Това е реклама за целите Родопи, за туризма в Родопите. И когато дойдат над 300 000 души за три дена, от това няма по-голяма реклама. Всички сте свидетели какъв дух имаше на събора миналата година. Уверен съм, че и тази година ще бъде така“, заяви кметът.

За трите дни на събитието – 15-ти, 16-ти и 17-ти юли, спира ремонтът на тунелите между Асеновград и Смолян. Строителната техника ще бъде изчистена от трасето, съобщи зам.-областният управител.

Ресторантите отново ще бъдат 18 на брой, но с двойно повече места – по 400. Знамето този път ще е 7800 квадрата – над три пъти по-голямо отколкото беше на миналия събор. „Но то не е пързалка. По него не може да се спускаме, не може да се търкаляме, не може да преминаваме. Върху национален флаг не се стъпва“, припомни организаторът.

За фолклорни изяви изграждат четири сцени, но има готовност и за пета. 340 състава досега са дали заявка за участие.  Забрана и този път ще има за пускане на музика, различна от народната. Организаторите даже призовават всеки, който чуе друга музика, да сигнализира на охраната на събора. Тя пък ще е многобройна – 130 ще бъдат частните охранители и над 200 – униформените.

Рожен 2015Отриването ще го направи оркестър „101 каба гайди“ с певицата Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и 9-годишната Мария Бечева от Чепеларе.  На него ще присъства министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Facebook Comments

Вашият коментар