150 чевермета изпекоха през нощта в Златоград

2 Златоград
150 чевермета изпекоха в Златоград за днешния празник. Хиляди хора от близо и далеч дойдоха да се насладят на аромата на родопското печено на шиш чеверме, на мелодията от прелестните гайди и прочутото родопско гостоприемство. За разлика от предходните години, доброволците окачиха шишовете още през нощта и в началото на празника те бяха вече готови.

Въпреки опасенията, че може да завали и да се провали празненството, кметът на Златоград Мирослав Янчев беше щастлив да посрещне своите многохилядни гости и да разведе тези, които са спазили дрескода – народна носия, между шишовете. За атракция той, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и областният управител Недялко Славов понесоха чевермета на рамо до мястото, където то да се разфасова и раздаде. После кметът се включи и в гайдарското шествие.

Този път чеверметата бяха с 50 повече от миналата година и с 80 повече от предходната.

На многобройни маси с декори, които да представят дворове отпреди век, бяха наредени автентични златоградски ястия.

Оркестър „101 каба гайди“ даде старт на събитието. Те поведоха шествието от парка до площада на Златоград, където ги очакваше просторна сцена. Веселието започна след празничните слова с концертът на ансамбъл „Българе”. На сцената със свои изпълнения следват Николай Славеев, Националното училище за 4 Златоградфолклорни изкуства в Широка лъка, оркестър „ПИМ” на Тинчо Севдалинов, фолклорни самодейни състави от община Златоград, ансамбъл „Тракия“ и Виевската фолк група.
„За пореден път установявам, че в Златоград и Смолянския регион – в сърцето на Родопите, са най-гостоприемните хора. Който е дошъл тук веднъж, винаги се връща“, заяви пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му със съхраняването на българските традиции можем да сме спокойни, че децата от този регион ще могат да продължат това, което днес правят кметът на Златоград, неговата администрация, областната управа и всички доброволци, които участват.

3 Златоград„Трябва да направим всичко възможно да съхраним българщината, а кметът на Златоград Миро Янчев го прави по брилянтен начин. Всички гости, които са в Златоград, виждат колко е важно да запазим традициите си. Има гости от цялата страна и те ще занесат чувството на удовлетворение със себе си“, посочи Цветанов. Той обясни още, че снощи с кмета са  обходили парка, за да видят как върви подготовката на празника, защото печенето на агнетата е започнало още тогава.

„Видяхме какъв ентусиазъм имаше сред доброволците, каква организация беше създадена от Общината, за да може 150 чевермета да се въртят цяла нощ и днес да направим един прекрасен празник за Златоград. Възхищавам се и на това, което прави кметът на Смолян Ники Мелемов за организацията на Роженския събор, както и за инициативността на кмета на Златоград – това са хора, които искат да съхранят българщината и ние трябва да направим така, че да популяризираме тези прекрасни традиции“, отбеляза Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че България може да бъде остров на стабилността. Цветан Цветанов направи аналогия между оръжията, които се ползват с истинските им цели в някои страни, като за разлика от тях неговият пищов, както и пищовите на всички, които днес участват в празника на Златоград, са само за украшение. Неговият даже беше без спусък.

Според Цветанов профилът на един политик трябва да бъде като този на кмета на Златоград Мирослав Янчев, защото „когато сме всеотдайни и правим нещата истински и със сърце, ще се случват добри неща в страната“.

5 ЗлатоградВ празника се включиха също евродепутатът Владимир Уручев, народните представители Даниела Дариткова, Пламен Нунев, Христо Грудев, областният управител Недялко Славов, кметовете на Смолян Николай Мелемов, на Девин Красимир Даскалов и др.

Facebook Comments

Вашият коментар