17 човека се отзоваха на призива да дарят кръв преди Великден

Приключи великденската кръводарителска кампания на ГЕРБ в Смолян. 17 човека се отзоваха на призива да дарят кръв преди светлия християнски празник. Акцията се състоя в кръвния център при МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров” АД.

„Кръводаряването е безценно за спасяването на човешки живот и затова за поредна година организираме тази акция преди Великденските празници. Огромен процент от заболяванията са невъзможни за лечение без преливане на кръв и кръвни продукти, затова е важно да имаме достатъчно кръводарители, за да се поддържат оперативните активности на лечебните заведения за тежки и животоспасяващи хирургични интервенции, за онкоболни, за пациенти с хематологични заболявания“, заяви д-р Даниела Дариткова – депутат и председател на здравната комисия в парламента.

Преди да даде кръв заедно с началника на отделението по трансфузионна хематология д-р Васил Френкев обсъдиха проблема с даряването на кръв за болен в отдалечено лечебно заведение.

„В момента в Министерството на здравеопазването се работи върху нормативните промени, които ще помогнат за отстраняването на пречките. Защото сега е изключително трудно, когато се извърши оперативна интервенция в София, да се осигурят кръводарители от Смолян например, защото те трябва да пътуват до кръвен център в столицата“, посочи д-р Дариткова.

Другите проблеми, които касаят сектора, са кадровото обезпечаване на структурите на трансфузионната хематология, което пък е свързано с доброто финансово осигуряване на работещите в системата, възможност за кариерно израстване и осъвременяване на апаратурата, която да гарантира добра преработка и сигурност на продуктите, реализиращи се след кръводаряването. „Всички тези теми обсъдих миналата седмица с директора на Националния център по трансфузионната хематология д-р Николай Андреев. Важно е да се концентрира вниманието върху съществуващите проблеми, защото системата на трансфузионната хематология е елемент от национална сигурност на страната ни“, добави тя.

В кръводарителската кампания се включиха представители от дамската структура на ГЕРБ – Смолян, общински съветници, членове от ръководството на смолянската общинска организация и симпатизанти на партията.

Вашият коментар