296 души се запознаха с мартенските традиции в Смолян

296 души се запознаха с традициите и обичаите около пролетния празник Първи март и Баба Марта и се научиха да изработват традиционни за Родопите мартеници, съобщиха от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

Участниците обогатиха познанията си, свързани с разнообразните обредни действия, практики, забрáни и магически предсказания, характерни за празника. Акцентира се върху най-интересния обичай на Баба Марта – изработването, киченето и носенето на мартеници, а също така и върху старите поверия за тях в различните селища от Средните Родопи.

„Предоставена беше възможност за проява на творческо въображение в процес на работа. Всички, които посетиха ателието, изработиха красиви мартеници от естествени материали“, посочиха още от музея.

Желаещите да се потопят в магията на изработване на традиционни родопски мартеници са: ученици от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян. В ателието твориха и представители на дамската структура на ПП ГЕРБ – Смолян, на ДЦДВУ „Звънче“, а също така граждани и представители на различни организации от Смолян и страната.

Изработени са повече от 300 мартеници, по-голяма част от които участниците отнесоха със себе си. С избрани образци музейната колегия ще закичи представители на общинската и областната управа, колеги и приятели с пожелание за здраве, късмет и дълголетие.

Facebook Comments

Вашият коментар