4 години без ток живее семейство с 4 деца в Неделино

Семейство от Неделино с четири деца от 4 години е без ток, защото имат натрупан дълг от 3300 лева към EVN, научи „Пламък.бг“. 41-годишната Джемиле и 47-годишният й съпруг Валентин Ковачев имат три дъщери и един син. Най-голямата е Мелинда в 10-ти клас, след това е Вероника в 7-ми клас, Камелия е в 6-ти клас и Роберто, който е в предучилищна възраст.

От четири години децата и родителите вечер са на свещи. Отопляват се с печка на дърва. Семейството живее в нова постройка във фамилен имот на Валентин. През годините ползвали ток през електромера на чичото – брат на Валентин, но и него го отрязали от ел. енергия. Ковачеви обитават две стаи – в едната живеят децата, а в другата – родителите.

„Искат да ги платим накуп, за да ни пуснат тока, а ние нямаме откъде да платим. Ако вземем банков заем, няма да има с какво да храним децата“, казва Джемиле.

„Бяхме без работа и аз, и съпругът ми и не можехме да си платим тока. Затова го спряха преди четири години. Спряха и тока на девера, но той поне е ерген“, казва майката.

От една година Джемиле е на работа в шивашка фирма в село Старцево, Златоградско, а от април т.г. там започнал да работи и съпругът й. Общите им доходи варират между 600 и 700 лв., според заработката. Получават и 150 лв. детски, но с тях плащат вечните вересии в магазина за храна.

„Единственият изход беше да отида на гурбет в чужбина, но на кого да оставя 4 деца. Други майки рискуват да го направят, но аз не мога да си оставя децата да израстват на произвола“, казва Джемиле. Въпреки тежкото положение, жената не се оплаква. Иска й се от EVN да се смилят над нея и семейството й и да разсрочат плащанията, за да им пуснат тока. „Мизерията е огромна и никой вяра не хваща как може да се живее като нас“, казва Джемиле Сеид.

Facebook Comments

Вашият коментар