44 дка ще е площадката за ГКПП „Елидже“, с 8 ленти за движение

Договор за изработване на технически инвестиционен проект за ГКПП Рудозем – Ксанти подписаха днес областният управител на Смолян Недялко Славов и арх. Емилия Агайна – представител на ЕТ „Панарх“.

Площадката на съоръжението ще обхване площ от 44 декара, по стръмен скат с наклон на север, в горски фонд. Съгласно подписаната спогодба между България и Гърция през пункта ще преминават леки автомобили, автобуси и товарен трафик. Броят на лентите е общо четири трасета „на вход” и четири „на изход”, на които да се извършват съвместни гранични проверки на преминаващите лица и МПС. Крайните две трасета на вход и изход ще се предвидят за преминаване на товарни автомобили, а останалите – за леки автомобили и автобуси.

2Ще се проектират контролни кабини за проверка на винени стикери, разрешителни за товари и пътни такси, места за проверка на багажи и стоки под специален режим, автомобилна осова везна за контрол на тежкотоварния трафик, площадка за щателен митнически контрол, административна сграда на агенция „Митници“, навес за преминаване на товарни автомобили и автобуси, сграда за граничен санитарен контрол, обществени тоалетни и др.

Прогнозното натоварване на транспортни потоци през бъдещия пункт е за общо 4363 превозни средства, в това число 2700 леки автомобила, 203 автобуса, 876 товарни автомобила, 574 тежкотоварни.

„Днес преминаваме към онази част от усилията ни по отварянето на граничния пункт при Рудозем, които вече стават видими. И до момента те бяха много, но бяха основно свързани с административното структуриране на проекта, с процедурите, които предхождат едно строителство. Днес съм особено щастлив, че след проведена обществена поръчка, сме готови да сключим договора за проектиране на ГКПП с победилия участник в процедурата Архитектурно студио „Панарх”, представлявано от Емилия Агайна”, посочи Славов.

3Той разказа, че всичко е започнало отдавна, но в рамките на сегашния мандат стартът е Решение №735 на Министерски съвет от 18 септември 2015 година, с което областният управител на Смолян е обявен за възложител и инвеститор на ГКПП „Рудозем-Ксанти”.

„Не малко усилия положихме оттогава, подписахме с гърците протокола за пресечна точка. Тя беше нанесена от геодезисти на българските и гръцките гранични служби на терен. Започнахме и възложихме изработването на подробен устройствен план и план за застрояване. Проект, който беше изключително бързо изготвен и съгласуван от всички държавни институции, ведомства, от община Рудозем. Проект, който беше разгледан на няколко заседания на Националния експертен съвет към министъра на регионалното развитие, в последствие одобрен и към днешния момент проектът за ПУП вече е в сила”, припомни Славов.

Срокът за изпълнение на проекта е 60 календарни дни, а поръчката е на стойност 62 хил. лева.
Областният управител отбеляза, че с решение на Министерския съвет ГКПП „Рудозем-Ксанти” е обявен за обект с национално значение, което е ясен знак, че този въпрос е личен ангажимент на премиера Борисов и целия Министерски съвет.

След церемонията по подписването на договора Славов добави, че за него е висока чест да бъде възложител и инвеститор на този проект. „Така изпълнявам най-важният приоритет за Смолянска област – отварянето на граничния пункт при Рудозем. Проектът е структуриран така, че да бъде завършен успешно. Ние имаме план, график и нашата цел е този пункт да функционира от средата на 2018-та година. За обекта е осигурено европейско финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България 2014-2020 година”. Европейско финансиране е предвидено и за участъка от гръцка страна, и за участъка от българска страна. Процедурата за възлагането на строителството на участъка „Средногорци-Рудозем” вече тече, поръчката е обявена на 14-ти април и до 20-ти юни кандидатите могат да подават своите оферти в Агенция „Пътна инфраструктура”. Вече навлизаме във видимата част на усилията и се надявам да дадем повече надежда на хилядите родопчани, които от дълго време очакват отварянето на граничния пункт”, каза още областният управител.

Picture 033„За да се стигне до тук, се премина през доста тежък труд, в който бяха ангажирани много хора. Вече на границата не се гледа като на бариера, а като на място, което свързва народи и осъществява обмен не само икономически, но и културен. Това ще се отрази дори на бита на хората тук“, посочи арх. Агайна.

„Търсена е по-приятна визия за граничния пункт, по-съвременна архитектура, не само функционално решение. Подхождаме с голямо желание за тази задача. Когато нещо е спечелено на конкурс, е много драго да се реализира, защото знаете – проекти много се правят, а реализацията е по-малко“, посочи тя и добави, че това, което предстои да се изгради, е нещо ново, тъй като този пункт ще обслужва две държави. „Доскоро се правеше един пункт на наша територия, и един – на тяхна. А този пункт се изгражда изцяло на наша територия. Той трябва да съчетае дейността на нашата гранична полиция и на гръцката“, добави арх- Агайна.

Пред журналисти тя обясни, че краят на досега изградения път до границата няма да се ползва в новия проект, защото една височина не е могла да се преодолее.

„Това налага да се изгради нов участък, за да се достигне необходимата кота. На около 1020 метра надморска височина е недопустимо получаване на наклон по-голям от 3-4% тъй като за тежкотоварните автомобили при спиране и тръгване на по-големи наклони създават риск. Този участък от пътя, който остава извън проекта, ще се ползва за голям паркинг, в който при нужда да изчакват тировете“, обясни архитектът.

Всичко ще бъде изпълнено с метална конструкция, лесна за монтаж и демонтаж. С термопанели ще бъдат изградени сградите, които ще намалят разхода на енергия. Ще предложат варианти за разполагане на фотоволтаични устройства, за се ползва по-евтина енергия. Ще се търсят и възможности за удължаване на естественото отопление с изграждане на прозрачни части.

Относно предстоящите процедури Славов уточни, че се предвижда избор на строител през октомври-ноември тази година, за да се използва зимният неактивен период за административните процедури и през месец март 2017 година да се пристъпи към същинското строителство на ГКПП „Елидже.

„Те трябва да предадат проекта с цялата съпътстваща документация, в това число количествени сметки, да е съгласуван с всички инстации. Следващата стъпка е одобрение на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, педседателстван от вицепремиера Бъчварова и в който се включват зам.-министри от над 10 министерства. Следва одобрение на работните проекти от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие. Тогава ние вече можем да обявим поръчка за възлагане на строителтсвото. При добро стечение на обстоятелствата може да обявим поръчката през октомври. Целта е да използваме зимата за процедурата. Нашата цел е през март месец догодина да започне същинското строителство. Очакваме юни месец гърците да обявят техния участък. Юни месец очакваме да подпишем и договор с програмата за финансиране. Етапът на оценка премина успешно. Чакаме и проекто-сметната документация, за да преценим колко ще струва изграждането на пункта“, обясни Славов.

4На церемонията по подписването на договора присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Рудозем Румен Пехливанов,  Георги Чилингиров – председател на Българо-гръцкото дружество за приятелство, арх.Иван Иванов – изготвил ПУП за пункта, ст. комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР, комисар Деян Моллов – директор на РД „Гранична полиция”-Смолян и други директори на регионални институции.

Facebook Comments

Вашият коментар