550 000 лв. за най-належащите ремонти в апаратурата на НАО Рожен  

550 000 лева влизат като допълнителни целеви средства, предназначени за Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Това стана ясно от изявление на областния управител Недялко Славов.

 Решението е било взето от Съвета за развитие на Южния централен регион.

„Преди около месец инициирах вземането на едно решение, свързано с осигуряване на допълнителни средства за НАО – Рожен и тяхното предвиждане в проектозакона за държавния бюджет за 2017 г. Колегите, които са членове на съвета, единодушно ме подкрепиха, а той се състои от 50 души от петте области на ЮЦР. В резултат на взетото решение бяха направени съответните предварителни разговори, преценки и мога със задоволство да кажа, че в Закона за държавен бюджет за 2017 г. се предвиждат целеви средства около 550 000 за НАО – Рожен“, съобщи Славов. По думите му те са определени на база предварителна информация от научните работници в обсерватория и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и кулите, в които те са разположени.  Областният допълни, че нужните средства са вече заложени в проектобюджета и този факт е потвърден от министъра на финансите Владислав Горанов.  dscn6611

За втори етап на финансиране се предвижда реализиране проект на стойност 1,8 млн. лв. за въвеждане на енергоефективни мерки в административните сгради .

„Аз работя от 20 години работя в обсерваторията и за първи път се случва да имаме толкова добра комуникация с областната управа в Смолян. И всички тези добри взаимоотношения явно показват и добър резултат“, заяви д-р Никола Петров – зам.-директор на Обсерваторията. Той изказа сърдечни благодарности към действащото управление. Благодари също на директора на Областното пътно управление Костадинка Миланова (на снимката – до него вляво), защото през последната година и половина намесата им била навременна при затрудненията в зимния период. Както е известно обсерваторията на е разположена на 1750 м надморска височина, на около 25 км от гр. Смолян.

„Имало е много години, в които тези взаимоотношения са липсвали. Надявам се, че това ще продължи и се надявам да има изпълнение по тези хубави мерки, които взимате.

„Тази година бяхме свидетели на първата международна олимпиада по астрономия, която също се случи с доброто съдействие на общината и на областна управа. Това в крайна сметка е едно признание, че астрономия в България се прави. Да, имаме млади хора, които са се явявали на олимпиади. Имаме поводи да се гордеем с тях. Развитието обаче на една такава научна база като инфраструктура предопределя бъдещо развитие на тези млади хора, за които много често споменаваме, че те не остават в нашата страна, но развитието на този наш научен обект може да помогне за реализацията на тези млади хора в нашата страна. Това е важно като мисъл за устойчиво развитие в бъдеще според мен“, отбеляза Петров. %d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b21

Той каза, че по отношение на наблюдателната база астрономите от НАО изостава от съвременните достижения, защото научната инфраструктура не се поддържа и обновява съобразно изискванията. Огледалото на големия телескоп има нужна от нов отражателен слой, който се слага в заводите на Карл Цайс – Йена. Един от по-малките телескопи изобщо вече не работи от година и половина, защото нямат средства да го възстановят. Другият професионален телескоп за нощни наблюдения също е в окаяно състояние.

„Много се надяваме, че нещата политически няма да се объркат, защото поне в медийното пространство витаят някакви странни такива случващи се ситуации, че може да се обърка нещо. Но начинът, по който в момента комуникираме, би довел до такъв резултат, че ще имаме наистина една обновена обсерватория, с която можем да се гордеем“, обобщи Петров.