8-годишно дете се нуждае от помощ да му купят инвалидна количка

8-годишният Бисер от Златоград се нуждае от финансова подкрепа, за да му осигурят инвалидна количка. Преди време на детенцето била подарена специализираната количка от предаването „Такъв е животът“ по БиТиВи. С времето обаче тя му станала малка. За да му купят нова, размер№3, са нужни 2000 лева. Стойността на количката е 1660 лв., но заедно със сенник и дъждобран сумата става по-голяма.

Във Фейсбук вече е подета кампания за осигуряване на помощта за детето. Инициативата е подкрепена от европейската шампионка по вдигане на тежести Милка Манева. Ето какво е споделила тя: „Пиша отново с голяма молба от името на Светлана Бисерова Байрева – майка на едно засмяно сладурче – Бисер, с когото се запознахме по Коледа в Дневен център за деца и лица с увреждания “Зора” гр. Златоград. Момченцето е с ДЦП (детска церебрална парализа). За да се придвижва и ползва социалните услуги, от които има огромна нужда, му е необходима количка, която за съжаление вече му е малка. Нужно е в кратък срок да се закупи нова, по-голяма, която е на стойност 2000лв. (заедно със сенник и дъждобран). Майката се грижи сама за него и братчето му и такава сума не е по силите й. От социални грижи са одобрили помощ за половината от сумата. Моля всички, които имат възможност да помогнат с колкото им е възможно и заедно да досъберем парите. Публикувам банковата сметка на майката. Тя ще представи банково извлечение за всички постъпили суми, както и фактура за закупената нова количка. Предварително Ви благодаря! Сигурна съм, че ще успеем! Банкова сметка: IBAN BG21BPBI79271041587801 BIC BPBIBGSF Светлана Бисерова Байрева“.

Попитани с какво може да помогне областната дирекция „Социално подпомагане“ в Смолян от там отговориха, че на момченцето този месец са отпуснати целеви средства за медицински изделия и помощни средства в общ размер на 1254 лв. В това число влизат: комбиниран тоалетен стол за баня и тоалетна – 331 лв., антидекубитален дюшек – 372 лв., възглавница – 65 лв., рингова количка – 486 лв.

„Ние имаме лимити за отпускане на средства и не можем да ги променим. Това е максимумът, който можем да отпуснем. Предишната количка е наистина по-специална, била е дарение. Ние нямаме възможност да отпуснем средства за такава, а за рингова“, посочи Светла Асенова – главен експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане”. Тя поясни също, че на семейството са отпуснати помощите, които може да им се осигурят от държавата, получават и специална подкрепа от директорката на службата в Златоград г-жа Бабачева.

Нейният съвет към майката е да продължат благотворителната кампания, но да подаде и заявление за осигуряване на допълнителна сума пред фонд „Социална закрила“ към МТСП. В началото на годината повече може да се разчита на одобрение, защото средствата не са изразходвани. „Този фонд отпуска средствата по два начина – или преди заплащане на дадено помощно средство, съответно операция, или после – с разходо-оправдателни документи. Заявлението може да се подаде и чрез дирекция „Социално подпомагане“ в Златоград“, посочи Асенова.
Препоръката към майката е да си купят и всички останали помощни средства, за които са им отпуснати средства – тоест дюшека, възглавницата, тоалетния стол.

Преди да отговорят на зададените въпроси от „Социално подпомагане“ в Смолян бяха направили справка в областта дали в някоя от службите няма върната подобна на тази количка, каквато досега е ползвал Бисер, но върнатите са само рингови.

Facebook Comments

Вашият коментар