Всички

От 1 юни пътуваме в Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Със сърбите – същото от първи юни. Това заяви премиерът Бойко Борисов след четиристранна среща с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на която се обсъждаха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Борисов уточни, че от 1 юни движението между България и Сърбия също ще се осъществява без задължителна 14-дневна карантина след попълване на двустранни декларации.

По думите на министър-председателя те ще са максимално семпли и ще трябва да бъдат попълвани три имена, дали имаш симптоми на коронавирус, запознат ли си с епидемиологичната обстановка в съответната страна, както и телефон за контакт.

С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста и от работата в момента, каза Борисов.

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още Борисов. В Гърция има решение ресторантите да се отворят от 15 юни. Всички четири държави действаме по един и същи начин, каза премиерът.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Източник: Actualno.com

error: Защитено Съдържание!