Смолян

Вписаха новото ръководство на ЮЦДП, но остана един от предишното

Цялото ново ръководство на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян е вписано в Търговския регистър. Поради отказ обаче да заличи девинчанина Венцислав Чолаков от екипа на ексшефа Ботьо Арабаджиев, Управителният съвет стана вече четиричленен.

Припомняме, че ръководният екип на ЮЦДП бе сменен изцяло със заповед на служебния аграрен министър Христо Бозуков от 1-ви юни. С нея дългогодишният управител инж. Ботьо Арабаджиев бе заменен от инж. Здравко Бакалов.  

Николай Янчев и Венцислав Чолаков пък бяха сменени като членове на Управителния съвет с Николина Чолакова – главен счетоводител на „Чечосан“ ЕООД (фирмата на служебния областен управител Стефан Сабрутев), и Александър Нейчев – син на бивш зам.-областен управител на Смолян (до 2008 г.) от Неделино Красимир Нейчев (БСП). Александър Нейчев е бил зам.-кмет на Неделино, а сега е финансов директор в централата на БСП – на ул. „Позитано“ 20.

Жалба на Арабаджиев до съда обаче спря регистърното производство по вписване на поисканите промени в партидата на предприятието.     

На 5 юли от Апелативния съд в Пловдив отмени определението на Окръжния съд в Смолян, с който се спря вписването. Отделно от това Върховният административен съд (ВАС) потвърди определението на Административния съд в София град, с което се оставя без разглеждане жалбата на бившия директор Ботьо Арабаджиев срещу заповедта на министър Бозуков.

Така се отвори път към вписване на новото ръководство, което е факт от вторник.

С едно изключение. От Търговския регистър на 20-ти юли отказват да заличат Венцислав Чолаков заради подадена от него жалба до съда. И в момента членовете на Управителния съвет са четирима вместо трима.

Заради отказаното заличаване на Венцислав Чолаков, членовете на УС станаха четирима.

Поради тази причина новият шеф Здравко Бакалов е подал жалба до Търговския регистър.

„Мотивите ми за исканата отмяна на Отказ N9 20210607111201/20.07.2021 г. на Длъжностно лице при Търговски регистър към Агенция по вписванията по заявление А9 с вх.№ 20210607111201/07.06.2021 г., с който е отказано заличаване на Венцислав …… Чолаков като член на Управителния съвет на Южноцентрално държавно предприятие град Смолян са идентични съдебни казуси, по които вече е създадена еднопосочна и непротиворечива съдебна практика на Гражданските и Административните съдилища, както и на Върховен административен съд“, е написал Бакалов.

Той е категоричен, че при издаването на Заповед № РД 49-205/01.06.2021 г., министърът на земеделието, храните и горите не е действал в качеството си на административен орган, съответно на орган по назначаването, а на орган на държавното предприятие, който упражнява правата на държавата като собственик на държавно предприятие.

„Правоотношенията, които възникват във връзка с управлението на едно държавно предприятие, са извън обхвата на правомощията на министъра като административен орган, не са правоотношения на власт и подчинение и върху същите не може да бъде упражняван съдебен контрол за законосъобразност“, пише още новият управител.

error: Защитено Съдържание!