Смолян

В община Смолян почнаха да правят и габиони

20160226_170602 Изграждане на подпорни стени_габиони

След пейките, кошовете за боклук и детските катерушки в община Смолян започнаха сами да си произвеждат и габиони – мрежести конструкции, които се пълнят с речни или кариерни камъни и се ползват за укрепване на стени. Не се прави зидария, камъкът се изсипва в металната конструкция, което значително улеснява монтирането на оградата. Този тип ограда е по-красива, а и превъзхожда каменната зидария по надеждност и дълготрайност.

Идеята възникна при един обход, който направихме с кмета г-н Мелемов на пътя Рудозем-Смилян, който се изгражда по Лот 27. Тогава решихме, че след четирите бедствия, които сполетяха общината, ако започнем сами да си произвеждаме габиони, ще можем да свършим много работа с неголяма инвестиция, каза Ефрем Велинов – главен специалист в община Смолян.

С тези размери, които са вече направените – метър на метър на два, струват над 120 лева. А с купените материали и труд от работници на общината разходът за един 2-кубиков габион излиза 51,20 лв. с ДДС – над два пъти по-евтино.

„Ние правим конструкция, която държи цялата основа на габиона, не е просто една мрежа. Конструкцията е от 12 мм усилена арматура. В общината имаме майстори, които си имат ангажимент за поддръжка на сградата, но във всеки момент, когато са свободни, ще ходят в работилницата. Тя е оборудвана и габионите ще се правят там“, казва Велинов.

От местната управа планират да произведат толкова конструкции, колкото са нужни по кметствата и с размери, подходящи за дадения терен и дадената потребност. И когато се занесат на мястото, там ще се пълнят с камъни.
„При всички положения обаче ще бъдат над два пъти по-евтини като ги произвеждаме, отколкото ако ги купим. А инертният материал го има навсякъде – те се пълнят с камъни. Имаме две мостри, които ще подложим на тест“, допълва Ефрем Велинов. Той е изчислил, че ако направят 300 габиона за 600 кубика материал, ще им струват 15 000 лева, а ако купят само бетона, без кофраж и без труд, ще струва 72 000 лева.

„Можем да реагираме своевременно. Няма да ги правим наведнъж, а според потребностите. Ще използваме свободна работна ръка, когато майсторите не са ангажирани с дейности в общината, това ще правят. Ще ползваме габионите за подпорни стени, за укрепване на водни корита – там, където се наложи“, допълва Велинов.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!