ПолитикаРегионаСмолян

Държавата купува гора от дребни собственици

От понеделник държавните горски предприятия в цяла България ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер – до 5 хектара горски територии, собственост на български физически лица, които не са били предмет на замяна. Това съобщи при посещението си в Смолян министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес. Тя допълни, че целта е комасиране на горските територии и тяхното охраняване. По думите й това са горските територии, върху които най-често се провеждат незаконни голи сечи.

1„Това, което правим, е да увеличим държавната горска територия като я комасираме,  охраняваме и стопанисваме така, както трябва“, посочи още Танева. Бюджетът, предвиден за тази дейност от всички горски предприятия, е в размер на близо 700 000 лева.

Правилата за тази процедура вече са качени на сайта на МЗХ.

24smvh_3372„Всеки собственик ще може да предложи цена. След това ще има предварително класиране, при което с предимство ще се ползват по-малки имоти – до 2 хектара. С предимство ще се ползват тези горски имоти, които са в съседство с държавна гора с цел комасация. След това ще има значение и цената. Според интереса ще преценим обемите за този вид дейност за следващата година и според финансовите резултати, с които ще приключат предприятията“, допълни министър Танева.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!