ПолитикаРегионаСмолян

Гасене на пожар демонстрираха пред министър Танева

Близо до село Могилица днес пред министъра на земеделието Десислава Танева и заместника й доц. Георги Костов бе демонстрирана техника на борба с горски пожар. Показнόто направиха служители на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) с новозакупеното специално облекло и техника – джипове и багери.

11 041„За да се борим с горските пожари първо трябва да имаме достъп до гората. Въпросът с горските пътища особено след 2014 г. е най-острият въпрос за Родопите и за планинските райони на страната“, заяви зам.-министърът Георги Костов. Той посочи, че ЮЦДП е предприело много бързи стъпки през последните две години за подобряване на горско-пътната мрежа със собствени сили.

„Тази посока, в която те вървят, не само със сегашната, а и да закупят допълнителна техника, в т.ч. оборудване със самосвали, възможностите ги имат. Подобрявайки пътната мрежа дружеството си осигурява възможност за правилен дърводобив.“, допълни той.  По думите на Костов гората е паднала, защото не са извършени отгледни лесовъдски мероприятия навреме.

11 039„Ако бяха извършени, гората щеше да е устойчива и нямаше да падне. Ние вървим след събитията. Задачата на лесовъдите е да вървят пред събитията, а не след тях“, каза зам.-министърът.  Той съобщи още, че ЮЦДП планува да купи нови 21 джипа и върху 15 от тях ще бъдат монтирани противопожарни съоръжения.

„Във времето се доказа, че тези автомобили са най-подходящите за гасене на пожари, тъй като са леки, проходими, с достатъчна мощност на помпите. А когато няма източник на вода, на достъпно място отива една голяма цистерна, но нашите автомобили вършат останалата работа, както и нашите хора, които са екипирани“, добави Костов.  Пред медиите той уточни, че предстои смяна на ландшафта на иглолистните гори.

IMG_20160714_153129„Сега, когато се наложи интензивно навлизане, на места гори паднаха на 100%, хората трябва да знаят, че това ще наложи промяна на ландшафта – пак ще бъде залесено, пак ще има гора, но за известно време няма да е с големи, а с по-малки дървета“, уточни той.

11 055 (1)

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!