КултураРегионаСмолян

Магията на родопската носия представи музеят в Смолян

Магията и красотата на родопската носия представи вчера Регионалният исторически музей в Смолян. Проявата бе организирана по повод Европейските дни на наследството – 2016 г. и е съвместна с Европейски информационен център „Европа Директно“ – Смолян, със съдействието на Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Главната цел на инициативата бе да се открият и покажат пред публика автентични родопски носии – източник на информация както за бита и традициите в Средните Родопи, така и за историческото развитие на носиите.

Ревю-спектакълът има състезателен характер. За отличените на първо, второ и трето място бяха осигурени награди: ваучер за уикенд-пакет на стойност 100 лв., ваучер от магазин за техника на стойност 60 лв. и ваучер за книги на стойност 40лв.

2

На събитието присъства областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Поздравявам ви затова, че именно по този красив начин ние отбелязваме Европейските дни на наследството, показвайки, че всяка една страна – членка на Европейския съюз, има своето богато културно и историческо наследство, има своя самобитен фолклор и своята красива носия. Разбира се, ние като родопчани, да отбележим, че нашата народна носия е най-красивата и най-практичната. Считам, че човек, когато познава историята на своята родина, на своя роден край, когато познава по-добре фолклорните традиции и бита, духовността, културата, става още по-голям патриот!”, каза Славов.

Участниците презентираха 18 автентични носии от различни краища на област Смолян, като представиха съставните части на костюма, материите, от които са изработени, символиката на украшенията, кога и за кого са били създадени, каква е връзката им с първия им притежател.

Тричленно жури в състав: Таня Марева – директор РИМ „Стою Шишков“,  Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти” и Ваня Йорданова – уредник в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, оцениха участниците за цялостното представяне на народната носия.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!