ПолитикаСмолян

Не укор, а благодарност получи Мелемов от управителя на „Михалково“ АД   

 

Грамота и „най-сърдечна благодарност“ получи кметът на Смолян Николай Мелемов от управителя на „Михалково“ АД Димитър Дългъчев.

„Изразявам нашата най-сърдечна благодарност към Вас за изключителната подкрепа и активно съдействие през годините за утвърждаването и успеха на нашата любима марка „Михалково”. Приемете като израз на нашата благодарност и по повод 60-годишнината на нашата компания тази грамота”, е посочил Дългъчев в писмо до градоначалника на Смолян.

И тъй като това е една похвала, каквато Мелемов е получавал многократно досега, го попитахме защо й отдава такова значение.

„Публикувахме тази грамота, защото в един вестник беше написано, че на празника на михалковската вода адв. Тодор Батков е визирал фирмата на моя син, че иска да открадне водата от кооперацията. Поне в този смисъл беше написаното. Затова публикувахме благодарността, за да стане ясно, че написаното не е вярно. Напротив, аз само съм помагал на  кооперация „Михалково“. Още първия месец, когато бях депутат, се срещнах с шефа на кооперацията г-н Дългъчев, тъй като предишното управление им беше отнело концесията“, обясни Мелемов.

Става въпрос за 2009 г. Веднага след като бил сезиран за нередността, той завел шефа на кооперацията при министъра на околната среда.

„В този разговор се разбра, че концесията е несправедливо отнета. Двете страни сключиха извънсъдебно споразумение и им беше дадена 35-годишна концесия. Всъщност това е причината за тази благодарност, защото в кооперацията членуваха 100 човека, а заради несправедливост щяха да загубят препитанието си. Сега те си работят, развиват се добре и вече нямат нужда от подкрепа“, посочи Мелемов.  По думите му намерението на неговия син за бизнес там по никакъв начин не може да попречи на „Михалково“ АД.

„Той има намерение, но още никакъв бизнес там не е развил. „Михалково“ е сериозна фирма, с изключително добри пазарни позиции и перспективи. И евентуалния бъдещ бизнес на сина ми по никакъв начин няма да й навреди. На тази тема съм разговарял с г-н Дългъчев и за него няма никакъв проблем“, подчерта Мелемов.

Грамотата е била подготвена за връчване на 27 август т.г., когато кооперацията отбеляза тържествено 60-годишнината от появата на първата бутилка от естествено газирана минерална вода, но кметът на Смолян тогава бе в отпуск и не можа да я получи. Самият Батков категорично отрекъл пред Мелемов да е визирал сина му за носител на „политическите мераци“ към „Михалково“ АД.

Всъщност това е част от материала във вестник „Отзвук“, който е провокирал публикуването на грамотата и разпращането й до местните медии:

„Гост на тържеството бе и адв. Тодор Батков, който получи специална грамота за безрезервната му помощ в трудни моменти за предприятието, когато мощни задкулисни играчи с политическа протекция на няколко пъти се опитват да отнемат бизнеса на михалковци. Батков заяви, че го свързва дългогодишно приятелство с Дългъчев и е радостен, че е могъл да помогне на “Михалково”, когато става обект на “политическа лакомия”. Чувам, че отново има политически мераци, добави Батков и заяви, че отново е готов да помага. “Батков направи най-много за нас. Напълно безкористно. Ние водихме 12 дела.Това приятелство продължава 9 години. Голям българин, това е.” – каза пред журналисти управителят на “Михалково” Димитър Дългъчев. “Оказва се, че апетитите са безкрайни, няма значение от политическата нагласа.” – добави той.

За новите “политически мераци” Тодор Батков е визирал фирмата “ЕНА Михалково”, в която съдружник е и синът на кмета на Смолян Николай Мелемов Марио, научи “Отзвук”. Точно пред входа на предприятието има терен, ограден с телена ограда, собственост на “Ена Михалково”, и върху който фирмата смята да строи фабрика за бутилиране на минерална вода. Общинският съвет в Девин вече е дал разрешение на дружеството за изработване на подробен устройствен план на фабриката, а Областната дирекция “Земеделие” в Смолян е утвърдила площадката за проектиране. С разрешително № 31590701 от 21.02.2013 Басейнова дирекция – Пловдив, е дала право на водовземане на подземна вода на “ЕНА Михалково” за “фабрика за бутилиране на трапезна изворна вода”.

Целия текст на публикацията в „Отзвук“ може да прочетете на следния линк: https://www.otzvuk.net/news/mihalkovskata-voda-veche-e-chetvarta-po-pazaren-dyal-v-stran

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!