ЗдравеРегиона

Младите доброволци пожарникари могат да станат служители на МВР

Младите доброволци на възраст до 30 години от отрядите към общините, които се записаха да помагат при бедствия и аварии, могат при облекчена процедура да станат служители на МВР. Това стана ясно от изявление на шефа на пожарната в Златоград пред местния парламент. Миналата седмица там проведоха извънредно заседание, на което да проконтролират дейността на пожарната, полицията, горското и ВиК.

Инж. Севдалин Кехайов представи подробна информация за свършеното от пожарната през първото тримесечие на годината. Той докладва, че за този период на територията, която обслужва пожарната – Златоград и Неделино, са възникнали 13 произшествия. Три от пожарите са с материални загуби, като един е възникнал при неправилно боравене с пиротехнически средства, един – при неправилно ползване на отоплителен уред, един е в процес на установяване. Пет пожара са без материални загуби. Проведени са 4 спасителни операции. Отзовали са се и на едно лъжливо повикване.
За втора година спасителната дейност превишава пожарогасителната. Броят на спасителните дейности е 53 броя спрямо 25 за същия период на миналата година.

На въпрос от съветник какво е отношението на пожарната служба към пътищата за достъп до горски обекти при възникване на пожар инж. Кехайов отговори, че те само контролират добития дървен материал дали е складиран така, че да не пречи на горските пътища. „Ние винаги сме искали тези пътища да бъдат поддържани, поставяли сме този въпрос пред държавата и всеки път, когато имаме възможност да искаме да се зачистят тези пътища, сме го правили. Наистина горските ни пътища са в окаяно състояние, особено големите ни автомобили нямат достъп. Имаме доста по-малки автомобили, с тях се опитваме да достигнем до местата, където има такива произшествия. Тук е проблемът, че по тези горски пътища трябва да се движат както Държавно горско стопанство, така и Регионалната дирекция в Смолян, но в повечето случаи отговорът е един и същ – няма средства да бъдат почистени горските пътища“, обясни Кехайов.

Относно доброволците председателят на ОбС Емилия Кръстева съобщи, че в момента Златоград има 11 доброволци, а по наредба от бюджета се финансират 15 бройки, защото 4-ма са се преместили другаде да живеят и работят. Тя прикани желаещите да се обърнат към кмета на Златоград. „Пътят е през общината и това е един „трамплин“ за бъдещо израстване на огнеборци“, посочи кметът Мирослав Янчев. Той отправи апел към местните жители да не палят никакви огньове в земеделски имоти близо до гори, защото щетите са много големи. „Няма да простим на никой, ако вследствие на горене на шума или каквото и да било, се предизвика пожар. Изобщо няма да бъдем благосклонни за намаляване на наказанието при такива случаи“, подчерта Янчев.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!