Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Обявяват за защитени вековни брястове край Черешово   

Два вековни планински бряста от вида Ulmus glabra край смолянското село Черешово се обявяват за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Те са на около 200-300 години и са запазени със съдействието на собствениците, в чийто имот са.

Дърветата са с внушителни размери от 31 и 27 метра височина и обиколка на стволовете от 3.30 и 5.60 метра. Процедурата стартира в края на миналата година. С цел опазване на вековните дървета, съгласно Закона за биологичното разнообразие, двата бряста са вписани в регистрите и се забранява изкореняването им, отсичането, кастренето и чупенето на клони, нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

Нарушителите носят административно-наказателна отговорност съгласно действащото законодателство в България. Глобите са от 100 до 5000 лв. – за физически, и от 500 до 10 000 лв. – за юридически лица. РИОСВ – Смолян ще осигури табели за обозначаването им.

В България се срещат три вида: бял бряст (Ulmus laevis), полски бряст (Ulmus minor) и планински бряст (Ulmus glabra). Средната продължителност на живота им е 80-120 години.

Facebook Comments

Вашият коментар