ЗдравеРегиона

Преглеждат 5% от говедата в Смолянско заради заразна болест в Серес

Областната епизоотична комисия в Смолян взе редица мерки днес, за да не се допусне разпространението на болестта „заразен нодуларен дерматит“, плъзнала в гръцката префектура Серес.

„Към днешна дата болестта не е разпространена на територията на нашата страна и не е заразна за хората, но води до сериозни икономически щети”, отбеляза зам.-областният управител Тодор Бозуков по време на заседанието.

„От това заболяване не боледуват хора. Заразният нодуларен дерматит е вирусна болест по едрите преживни животни, която много бързо се разпространява, но смъртността е ниска. Щетите са предимно икономически – намаляване на млеконадоя, аборти, безплодие, кожите на болните животни не могат да бъдат използвани“, посочи д-р Сава Бозуков –шеф на Областната дирекция „Безопасност на храните“ (ОДБХ). Той обясни, че  заболяването се предизвиква от шарка – вирус с инкубационния период 2 до 4 седмици. Характеризира се с появата на възловидни образувания по кожата, отоци по крайниците и вимето, подуване на лимфните възли.

„Една от мерките е ограничаване на безнадзорното движение на животни в областта. Втората е пръскане на обори, пасища и мери, терени с препарати, които отблъскват и унищожават комарите и насекомите, които могат да пренасят болестта”, каза д-р Бозуков. Той уточни, че ще започне разяснителна кампания със стопаните, за да предприемат превантивни мерки, като си закупят от ветеринарните аптеки препарати срещу комари и друг вид насекоми.

„Ние вече сме определили общините, в които ще се изпълнява програмата, съобразно населените места, които са близо до границата с Гърция –100% от общините Златоград, Рудозем, Неделино, Мадан, Борино, Доспат и частично Смолян и Девин. Програмата за надзор включва клинични прегледи на животни като се попълват чек-листове за всяко животно, които ще бъдат качени в информационната система на ОДБХ. Прегледите ще се извършват от официалните ветеринарни лекари веднъж месечно на принципа на 5 %-на извадка от животните в даденото населено място. Ще бъдат разяснени всички мерки на кметовете на малките населени места и разчитаме на съдействие както от страна на местната власт, така и на стопаните, защото основната роля е на стопанина. Както е по закон, така и от морална гледна точка, стопаните са длъжни да уведомяват ветеринарните служби за здравния статус на животните им”, посочи д-р Валентина Мелемова – началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!