Смолян

Откриха нова сграда на Районното мюфтийство в Смолян

Днес бе открита новата административна сграда на Районното мюфтийство в Смолян.  Лентата й бе прерязана от главния мюфтия Мустафа Хаджи, районния мюфтия Неджми Дъбов, посланика на Турция Сюлейман Гьокче, кмета на Смолян Николай Мелемов и зам.-областния управител Адриан Петров.

12Сградата е с разгърната площ от 700 кв. метра, на 4 етажа. Първият етаж е ресторант с кухня. Вторият и третият етаж са с предназначени за администрацията. В тях се помещават 6 офиса, една конферентна зала, една заседателна зала, библиотека и архив. На 4-тия етаж са обзаведени два апартамента, предназначени за ведомствени жилища.

Проектът е на стойност 480 000 лева, като средствата са от дарения, съобщи мюфтията Неджми Дъбов.

10Проектант на сградата е арх.Елисавета  Метишева. Дъбов благодари на главния мюфтия за доверието, което му е гласувал преди три години, на кмета на Смолян Николай Мелемов за подкрепата при изпълнението на проекта, на изпълнителя и надзора.

„Спомняте си още на първата копка ние инициирахме дарителска кампания в област Смолян. Впоследствие тя бе разгърната. Подпомогнати бяхме и от Главно мюфтийство. Тази сграда е не само на мюсюлманите, а на цялото общество, тъй като мюфтийството е призвано да генерира сигурност и благо за обществото. Ние споделяме тази идея и ще я развиваме за в бъдеще с още по-усилени темпове.“, заяви той.

3„ Според мен, за да започне сградата да функционира в тези свещени дни, значи, че в нея има много берекет, много добрина. В нея е вложена любов, искреност, която ще спомогне оттук-нататък да се развиваме още по-добре. Доброто съжителство между хората в Родопите не е нещо ново. Това е още един показател, че хората не правят разлика между религия, етнос, между това кой каква позиция има в обществото. Всеки има място под слънцето, всеки има възможност да намери себе си, стига да има желанието да се държи добре и да признава съществуването и на другите“, посочи главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той изтъкна, че за голямо съжаление думата „друг“ е станала нарицателно за „различен“ и хората от Родопите „трябва да направим всичко възможно да предадем положителния опит на цялото общество и на целия свят“.

„Хората имат необходимост от уважение и любов повече от всякога, затова начинанието да се направи една такава сграда, която да допринесе за добрия облик на гарда, заслужава похвала и благодарност на всеки, който е участвал в изграждането й“, каза още главният мюфтия. Той подчерта, че в нея е добре дошъл всеки, който иска да я посети, независимо какъв е, защото това е сграда на всички хора, а не на определена част от обществото.

4По думите на посланик Гьокче новата сграда ще бъде културен и социален център. Тя ще бъде в услуга на мюсюлманите, но е на всички хора от региона.

„От името на Турция казвам следното – за нас България е много важна държава. Без да правя разделение, целият народ на България са най-близки приятели и братя на турския народ и оттук-нататък ще бъде така. Тази сграда не е религиозна, но тъй като е на Районното мюфтийство, има религиозен реферанс. Изключително важно е това, защото имаме общо наследство. Ние правим всички усилия, за да се съхрани общото културно наследство с българския народ и да се предава то на новото поколение на Турция“, отбеляза посланикът.

7Той изтъкна, че новата сграда е от значение и заради факта, че тук се намира един от най-важните ски центрове на България. Посочи, че за последния зимен сезон 200 000 туристи от Турция са посетили Пампорово, а за следващия сезон очаква в курорта да дойдат над 250 000 туристи от неговата страна.

8Пред журналисти след официалната част районният мюфтия съобщи, че на ифтара (вечеря през месец Рамазан – б.а.), който предстои същата вечер, имат подготовка за 500 човека, а за ифтара в Касъка следващата вечер очакват над 700. На журналистически въпрос за сградата на мюфтийството до автогарата в Смолян той отговори , че тя ще бъде завършена или до края на тази година, или в началото на идната. Предназначена е за отдаване под наем, като къща за гости и ще разчитат на приходи от нея за издръжка на мюфтийството. Вложението в нея ще е на стойност около 150 000 лева.
Мюфтийството купи къщата преди 17 години. „Сега се опитваме да я завършим, но вървим с бавни темпове поради недостиг на средства“, допълни районният мюфтия.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!