КултураСмолян

Отличията на обичания гайдар бай Тасо дарени на музея в Смолян

2 (1)В навечерието на Националния празник на Република България – 3-ти март, фондовете на РИМ „Стою Шишков“ се обогатиха с ново, изключително ценно дарение, съобщиха от музея.

Дора Иванова – дъщерята на именития родопски гайдар Анастас Иванов (бай Тасо), пленил сърцата на стотици последователи и любители на родопския фолклор, почетен гражданин на Смолян, предаде на съхранение в музейните фондове богатата му колекция от грамоти, дипломи, отличия и награди от регионални и национални фестивали, събирани в продължение на десетилетия в семейството им.

Сред ценните постъпления в колекцията е и правителственият медал „Климент Охридски“ от 1981 г., с който са удостоявани граждани, институции и организации за дългогодишна дейност и успехи в областта на науката, просветата и културата, както и дневници на гайдарския състав към ПДК – гр. Смолян, най-ранният от които е от далечната 1978 г., а също лична кореспонденция и множество снимки на бай Тасо.

С този ценен дарителски жест работата на музейните специалисти по обогатяване на темата за родопското гайдарство и най-изявените му представители, срещна своите приятели и последователи. Преди по-малко от година двама от възпитаниците на бай Тасо – д-р Тодор Пелтеков и Анастас Марински, дариха на музея неговия костюм и лични вещи.

Музейната колегия на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян изказва огромна благодарност на дъщерята на неповторимия Анастас Иванов – Дора Иванова за благородния дарителски жест. Така, събирайки следите на паметта за незабравимия бай Тасо, делото му и споменът за него „ще оживяват“ по различни поводи и пред различна публика. Защото в изпълнение на своята мисия по опазване и популяризиране на културното наследство на Родопите , музейните колекции и фондове стават обществено достояние чрез включването им във временни музейни експозиции, изнесени изложби или публикации в научни и популярни издания.

Предстои обработката на дарението и включването му в музейните фондове.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!