ВсичкиЗдраве

От догодина ТЕЛК-овете отиват в историята

Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) отиват в историята с предложение на Министерството на здравеопазването. За отпускане на инвалидна пенсия вече няма да се налага да се събира комисия, а решенията ще се издават от всеки лекар-специалист.

Медицинската експертиза ще се прави от един или няколко лекари, в зависимост от степента на увреждането, по обективна таблица от справочника ICF на Световната здравна организация. По този начин медиците ще бъдат обективни и няма да могат да спекулират със степента на увреждане, смята здравният министър.

Готовата експертиза ще бъде изпращана по електронен път до социалните служби.

След това втората комисия, в която ще има лекар по трудова медицина, представител на осигурителя, социален работник, ще изработи неговия социален план и спрямо неговата работа и специфика на труд, мястото където работи, ще му бъдат присъждани съответните интеграционни добавки и помощи, за да бъде този човек реинтегриран обратно на работа.

В тази комисия ще участват експерти от „Трудова медицина“, Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане.

Здравният министър е категоричен, че новата методика ще намали значително срока на издаване на решение за инвалидност. Сега за явяване пред ТЕЛК хората могат да чакат с месеци, тъй като медиците в комисиите са недостатъчно. След промените лекарското решение ще бъде готово за дни.

Очаква се промените да влязат в сила от следващата година.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!