ПолитикаСмолян

Смях в залата на ОбС – Смолян

Как бе приет бюджет от 38,7 млн. лв. и отхвърлен след 5 минути

След близо два часа дискусия днес бюджетът на община Смолян, чиято обща стойност е почти 38,7 млн. лева, бе приет.  С точно 15 гласа, колкото са нужни за квалифицирано мнозинство и приемане на такова важно решение, проектът бе одобрен. Миг след като даде своя положителен вот съветникът от ГЕРБ Данчо Киряков напусна залата заради неотложен ангажимент. Засичайки излизането на своя колега от управляващото мнозинство, съветникът от БСП Михаил Генчев се възползва от процедурна хватка и предложи прегласуване на решението. При второто преброяване гласовете „за“ вече бяха с един по-малко. И бюджетът бе отхвърлен. От приемането до отхвърлянето на практика не минаха повече от 5 минути.

„Днес бюджетът на община Смолян бе приет и веднага след това отхвърлен. Причината е немотивирано искане за повторно гласуване от БСП, виждайки че съветник от ГЕРБ напуска залата след като е дал своя положителен вот. Пред медиите заявих, че това ще е сериозен проблем пред отчуждаването на терените, обхванати от околовръстния път на Смолян, който стои недовършен от 30 години. Тази артерия е изключително важна за града и с одобрението на бюджета щеше да се доизгради тази година. Държавата е осигурила парите, има и договор с фирма изпълнител. Ангажиментът на общината е да изпълни отчуждителните процедури, без които обектът не може да бъде довършен. Много са пречките, които се създават пред работата ни като общинска администрация с отхвърлянето на бюджета, но тази е най-фрапиращата“ – това написа във Фейсбук-профила си кметът на Смолян Николай Мелемов.

Според председателя на ОбС Славка Каменова съветниците имат право да поискат повторно гласуване. По думите й проблемът в случая е, че искането за повторно гласуване е немотивирано.“Вероятно видяха, че един от общинските съветници от ГЕРБ напусна залата, а решението се прие на границата на необходимото мнозинство. С чисто технически ход не се прие бюджетът на общината. Общинската администрация ще работи със старата бюджетна рамка, но много неща не могат да се случат – това е много лош сигнал към хората“, коментира тя.

На практика тазгодишният бюджет е тема на три поредни заседания. На 15 януари, точно преди да започне дискусията за него и безлихвен кредит от ПУДООС за доизграждане на сепарираща и компостираща инсталация, кворумът се разпадна заради напускането на съветниците от КРОС, БСП  (с изключение на Димитър Кръстанов) и ДПС. Продължение на заседанието се насрочи за 18-ти януари. Тогава избраниците от същите три групи (с изключение на Кръстанов) пак не дойдоха на заседанието. Кворум и тогава не се събра. Днес бе третото поред свикване на ОбС, в което се планира обсъждане на проекта за бюджет.

В началото на дискусията за финансите на общината бе дадена 5-минутна почивка. При разпускането на съвета обаче, случайно или не, от озвучителната уредба на Димитър Мазаров, който е и в състава на популярното трио „Шемет“, прозвуча: „Спри, не си отивай, ще ми бъде тъжно…“ от песента „Адаптация“ на Васил Найденов.

Снимка: „Смолян прес“

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!